Tüketiciler derneği TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartında taksitlendirme süresinin 9 ay ile sınırlandırılmasının tüketicileri cep telefonu alımında 24 aylık taahhüdü satışlara yönlendireceğini iddia etti.
Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, “Banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelik’te yapılan değişiklikle 1 şubat’tan itibaren kredi kartları taksitlendirme süresinin 9 ayı geçemeyeceğini söyledi.
Bu durumun, özellikle cep telefonun taksitle satılamayacağı yönünde algı oluşturduğunu vurgulayan ağaoğlu, söz konusu yönetmeliğe göre, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek altın ve telekominikasyonla ilgili harcamalarda taksitin kaldırıldığını anlattı.
Yönetmeliğin, cep telefonu cihazlarına taksitin kaldırıldığına dair bir hüküm içermediğini dile getiren ağaoğlu, şöyle devam etti:
“Yönetmelikte ne söylediği ortadadır. Bankacılık Düzenleme ve denetleme kurumunun BDDK bu yönde açıklama yapması, yürürlükteki mevzuatı ortadan kaldırmaz. BDDK’ın cep telefonlarında taksitli satışın kalktığına yönelik açıklaması, 1 şubat’a kadar ki sürede kontrolsüz bir alışveriş yaratacak. Vatandaşlar, düşük taksitle satışına sınırlama getirilecek düzenleme yapılacaksa yazılı halde düzenlenip resmi gazete’de yayımlanması gerekir. 1 şubat’ta yürürlüğe girecek yönetmelikte, telekominikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanmayacağı belirtiliyor”
“Taahhüt altına girmeyin” uyarısı
Telekominkasyon denildiğinde cep telefonu şirketlerinin kontör satışlarının akla geldiğini öne süren ağaoğlu, ayrıca cep telefonunda taksit sınırlamasının başka bir soruna yol açabileceğini savundu.
Cep telefonu satışında kredi kartıyla taksitin 9 ayla sınırlandırıldığını ancak GSM operatörlerinin bayilikleri aracılığıyla 24 ay taahhütle satışa devam ettiğini ileri süren ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Kredi kartında taksitlendirme süresinin 9 ay ile sınırlandırılması, tüketicileri cep telefonu alımında 24 aylık taahhütlü satışlara yönlendirecektir. Bu da ileriye dönük mağduriyetler ortaya çıkaracak. Öyle ki tüketici 12 ay sonra taahhütten vazgeçmesi durumunda bir de cayma bedeli ödemek zorunda kalacak. Tüketicilere bir cep telefonu için 24 aylık taahhüt altına girmemelerini ilgili kurumlara da bu konuda düzenleme yapmalarını öneriyoruz. Bu konuda bir boşluk var ve çözüm üretilmelidir.”