Yazıda müşterşarlığa intikal eden vatandaş şikayetlerinden bazı kredi kuruluşlarının bankalar kredi kartı, mevduat, kredili mevduat hesabı gibi vasıtaları kullanarak sigorta primi tahsil ettiği ancak bu sigortalardan müşterilere bilgi verilmediği ve onaylarının alınmadığının gözlemlendiği ifade edildi.
Hazine’nin yazısında, sektöre duyulan güvenin sarsılmasının önlenmesini teminen, söz konusu şikayet konuları hakkında gerekli tedbiri almayan ve vatandaşların mağduriyetine sebep olan bankalar ve diğer kredi kuruluşlarında genel müdür, ilgili genel müdür yardımcısı, sigortacılık işlemlerinden sorumlu personel ve ilgili şube müdürü ile sigorta şirketi yetkililerin bu işlemlerden sorumlu tutulacakları ve haklarında ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.
Sigortacılık kanunu, söz konusu suçlarda 300 günden az olmamak üzere adli para cezası öngörüyor.
“Ekstrelerinizi kontrol edin”
Tüketici hakları derneği genel başkanı turhan çakar, kendilerine gelen şikayetlere göre bu uygulamanın bankaların büyük bölümü tarafından yapıldığını belirtti. Kimi bankaların tek taraflı standart bir sözleşmeye dayanarak bu kesintiyi yaptığını ifade eden çakar, bu tür kesintilerle karşılaşan vatandaşların ilçelerindeki tüketici sorunları hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine gitmeleri halinde paralarını alabileceklerini söyledi. Asıl, bankaların bu konudaki mahkeme kararlarına uymalarının sağlanması gerektiğini ifade eden çakar, hazine’nin bugüne kadar hiçbir bankaya yaptırım uygulamadığını belirtti. Çakar, vatandaşları da kredi kartı, mevduat ve kredili mevduatlara ilişkin ekstrelerini dikkatli bir şekilde kontrol etmeleri uyarısında bulundu.