Bir ramazan daha bitmek üzere. Ramazanın bitişiyle ve 9 günlük idari tatille beraber pek çok şehir dışına çıkacak. Biz de bu 9 günlük tatilden faydalanıyor olacağız. Bu süre içerisinde yeni içerik yaratma, yorumlarınıza ve sorularınıza cevap verme imkanımız olmayacak. Ancak sizlere yardımcı olacağına inandığımız konuları araştırmaya devam edeceğiz.
Bugünün işini yarına bırakıp son dakikada çanta yapma telaşına kapılacaklar için tatile çıkarken yapılması gerekenleri bir sıralayalım istedik. Biz bu bayramda tatile çıkarken bunlara dikkat ediyor olacağız. Önce tüketici finansmanı dışındaki önerilerle başlayalım.
Prizleri elektrik düğmelerini kontrol edin.
Evden çıkarken buzdolabı hariç prizlerde takılı elektrikli eşya bırakmamaya özen gösterin. Birçok elektrikli eşya stand by modunda ciddi elektronik tüketimine sebep vererek faturalarınızın şişmesine sebep olmasının yanısıra elektrik kontağından yangın çıkma ihtimali de her zaman söz konusu. Şehir doluyken elektriğe olan talebi karşılamak amacıyla akım yüksek tutulur ancak böyle 9 günlük tatillerde şehir bir anda boşaldığında talep de bir anda düşer. Ancak bu sefer haneler olması gerekenden yüksek voltajlar ile karşılaşır ve bu durum bilgisayar, plazma, LCD TV gibi hassas elektrikli aletlerde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle tutumlu olmak, güvende olmak ve tatilde kafanızın rahat olması için çıkmadan önce prizlerinizi boşaltın ve elektrik düğmelerini kapattığınızda emin olun.
Suyu dışarıdaki vanadan kapatın
Yukarda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı şebeke su basıncında dalgalanmalar olası. Evden çıkarken ayıracağınız birkaç dakika dönüşte tatsız sürprizlere ve masraflar ile karşılaşmanıza engel teşkil eden bir önlem olacaktır. Zor bi dönemdeyiz, tutumlu olmak lazım.
Faturalara dikkat
Sonradan belli olan idari tatiller ile ilgili en büyük sorunu bu tarihlere denk gelen son ödeme tarihli faturalar oluşturabiliyor. Yola çıkmadan önce hala elektrik, su, telefon ve diğer abonelik gerektiren hizmetler ile ilgili son ödeme tarihlerini mutlaka bir kontrol edin. Faturaları otomatik ödeme talimatıyla ödemeyi tercih edenler hesapta yeteri kadar bakiye bıraktıklarına emin olsunlar. Faturaları hala elden veya kapıcı aracılığıyla yatıranlar varsa onlar da özellikle son ödeme tarihi 3 ekim 2008 tarihine denk gelen faturaları var mı kontrol edip önceden yatırmalılar. Unutmayın, gecikmeye düşen faturaların bazılarında neredeyse kredi kartı faizi kadar gecikme oranları uygulanıyor.
Kredi kartı son ödeme tarihine dikkat
Normal şartlar altında kredi kartları şirketleri veya Türkiye’deki uygulamalarda olduğu üzere bankalar, katılım bankaları kredi kartı son ödeme tarihlerini iki resmi tatilin arasında yer alan tek güne denk getirmemeye özen gösterirler. Ancak yine deneyimsiz personelden kaynaklanan istisna faktörünü göz önünde bulundurarak temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.
Özellikle hesap kesim tarihleri ayın 24-25-26 eylül 2008 tarihlerine denk gelen kredi kartı sahiplerinin, ilgili bankanın internet bankacılığı ATM veya telefon bankacılığı kanallarından kredi kartlarının son ödeme tarihi hakkında bilgi almalarında ve ödeme planlarını buna göre revize etmelerinde fayda var.