İçinde bulunduğumuz dönemde gerek mevduat faizlerinde, gerekse devlet tahvili ve hazine bonosu getirilerinde göreceli bir iyileşme olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Öte yandan bu yatırım araçlarını uzun yıllardır kullanan tüketicilerin geçmiş yıllardan kaynaklanan getiri beklentilerine yaklaşılmış değil. Benzer risk seviyesindeki yatırım ürünlerindeki getirilerin hemen hepsi aynı mesajı veriyor: ” Para bankada, tahvilde, bonoda veya likit fonda doğru dürüst birşey getirmiyior.” Bu mesaj nedeniyle sabit getirili menknul kıymet müşterisi alternatif getiri için önündeki seçenekleri değerlendiriyor. Bugünkü yazımızda bu alternatiflerin neler olabileceğinin ve nasıl değerlendirilebileceğini paylaşmak istiyoruz.
Gayrimenkul
Krizi zamanında yüzde 30’a kadar gerileyen fiyatları nedeniyle gayrimenkul, özellikle gerilemiş mortgage faizleriyle beraber en fazla getiri potansiyeli taşıyan yatırım araçlarından biri olarak algılanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken söz konusu yatırımı yaparken tercihlerin maket aşamasındaki projelerden ziyade tamamlanmış, krediye uygun, hatta mümkünse ikinci el gayrimenkullerden yana kullanılması olacaktır. Tabi işlerin kötü gitmesi ihtimali ve krizin uzayarak gayrimenkul fiyatlarının artışının ertelenmesi ihtimali her zaman vardır, bu nedenle satın alma kararını verdiğiniz evin gerekirse içinde yaşayabileceğiniz bir proje olmasının da önemi büyük. “Burayı kiraya veririm gelen, kiranın üstüne para koyarım kirada oturuyorum.” diyorsanız gayrimenkulü bir yatırım alternatifi olarak düşünecek kadar birikime sahip değilsiniz demektir. Harcamalarınızı gözden geçirip birikim oranınızı arttırmanız daha doğru olacaktır.
Hisse senedi
Getiri için bir başka alternatif ise İMKB veya halk arasındaki adıyla borsa. Geçtiğimiz sene mayıs ayında 35.005.99 puan olan İMKB 100 endeksi, bugün 60.328.94 değerine ulaşmış. Yani yüzde 72’ye varan bir artış yaşanmış. Burada bilmeniz gereken İMKB100 endeksi’nin kendini oluşturan hisse senetlerinin piyasa değerinden hesaplandığıdır. Yani teorik olarak bu endeksinin getirisini almak isteyen bir yatırımcının, endekse dahil olan her hissenin rayiç fiyatlarından en az bir lot hisse senedi satın alması gerekeceğinden, önemli miktarda sermayeye ihtiyacı olur. Bunun yerine borsa endeksine dayandırılan borsa yatırım fonları BYF alarak, endeksin getirisini BYF’nin endekse olan korelasyonu oranında yakalayabilirsiniz.
İMKB100 endeksi size çizdiğimiz bu resimle çok iştah açıcı bir görüntü sergiliyor. Ama unutmamanız gereken bir gerçek var ki: o da hisse senedine yatırım yaptığınız zamanlamaya ve piyasa koşullarına göre sabit getirili menkul kıymetlerin üzerinde bir getiriye sahip olabileceğiniz gibi kayba da uğramanız mümkün olduğudur. Bu nedenle alternatif getiri peşinde olan yatırımcıları, amiyane tabiriyle borsada oynamayı düşünenleri, bunu kesinlikle birikimlerinin tamamıyla değil, riske edebilecekleri bir kısmıyla yapmaları yönünde uyarmak isteriz.