Provizyon onayları ile ilgili olarak bir ek bilgi vermek gerekirse servis kalitesi açısından yurtiçi kredi kartı işlemlerde kabul edilebilir onay oran %99 iken yurtdışı işlemlerde bu oran %90’lardadır. Ancak pratikte bu oran %80’lere kadar düşebiliyor. Bu oranın düşük olmasının en büyük sebebi kredi kartının mevcut limitinin yetersiz geldiği durumlardır.
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bonus veya world card kullanmanız durumunda kullandığınız kredi kartının issuer’ı Garanti veya Yapı Kredi değil de başka sisteme üye başka bir banka ise örneğin citi axess, şekerbank bonus, fortis world ve bu bankanın visa veya mastercard’a bağlantısı BKM veya ana banka üzerinden sağlanıyorsa işlem sırasında onay alma konusunda sorun yaşama ihtimaliniz artabilir. İyisimi siz yurt dışında kullanmak üzere kartınızı seçerken özellikle çakma bonus veya world card’lardan uzak durun.
Ekstreme hangi para biriminde borç yansımalı ?
Bazı bankalar müşterilerine yurtdışında yaptıkları harcamaları ekstrelerinde TL, USD veya AVRO olarak takip etme ve ödeme olanağı sunuyor. Bu hizmetten tam olarak faydalanabilmek için ekstre gönderim tipinin seyahat edilen ülkeye göre güncellemesi gibi bir gereklilik ortaya çıkıyor. Örneğin yukarda bahsettiğimiz kur çevrim maliyetlerinden faydalanmak için ABD seyahati öncesi yurtdışı harcamalarını USD bazında almak için bu tercihinizi bankaya iletmeniz gereken, Avrupa seyahati öncesi de bu tercihi AVRO olarak güncellemeniz. Aksi halde iki kıta arasında sık seyahat eden kart sahiplerinin, kur çevriminden kaynaklanan benzer maliyetlere katlanmaları gerekiyor.
Harcamaların TL’ye çevrilecek ekstrede gösterilmesi ve daha sonra ödenebilmesi, avantajlı olmayan kur oranlarına rağmen pratiklik açısından müşterilerin daha çok tercih ettiği bir seçenek. Ayrıca bahsettiğimiz bankalar tarafından TL’ye çevirim sırasında kullanılan kurlar ile serbest piyasa kurları arasında fark eğer milyonlarca dolar değerinde alım satım yapmayacaksanız katlanılmaz bir maliyet olmaktan çıkıyor.
Müşteriler yurtdışı harcamalarını TL olarak ekstrede takip etmenin yanısıra ekstre ödemesini internet ve telefon gibi diğer kanallardan yapılabiliyorlar. Ekstrelerin TL dışında bir para biriminde alınması durumunda yabancı para birimindeki kredi kartı borcunu öderken ya gişeleri kullanarak ödemenin elden yapılması gerekiyor ya da yine bankadan döviz alışı gerçekleştirmek gerekiyor. Yurtdışında kredi kartı kullanımını pratiklik ve güvenlik açısından tercih ediliyorsa, ekstreleri TL olarak almak en mantıklısı olacaktır. Eğer yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde bütçenizi aştıysanız ve dönem borcunu tamamen kapatmak bir iki ay süre alacaksa hiç tavsiye etmiyoruz ancak bazı durumlarda zorunlu kalınabilir bu durumda TL ekstre borcu taksitlendirme seçeneği sağladığından yabancı para ekstrelerin taksitilendirilmesi her bankadan mümkün olmuyor. Yine bir avantajınız oluyor.