Ortak ATM kullanımında bankalar tarafından uygulanan ücretlerde bugüne kadar bir standart gelmemesi nedeniyle, bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK ortak ATM kullanım ücretlerine bazı sınırlamalar getirdi.
BDDK finansal tüketici ilişkileri daire başkanı ahmet yılmaz, Ortak ATM’lerden yapılan para çekim işlemlerinden alınan ücretlerin çok yükselmesi üzerine sınırlayıcı düzenlemeler getirdikleri açıkladı.
Neden ücret alınıyor.
Yaygın ATM adetlerine sahip olmak ciddi yatırım gerektirir. ATM satın alımı, ATM’lerin bulunacağı lokasyonların kiralanması, bu atmlerin merkez ile iletişimde olacağı data bağlantılarının sağlanması ve bu cihazlara düzenli olarak nakit takviyesi yapılması gibi kalemleri üst üste koyduğunuzda yaygın bir ATM ağına sahip olmak ve bu ATM’leri işletmek ciddi tutarlara ulaşıyor.
Bankalar da bu maliyetleri optimize etmek açısından kendi müşterilerini dışında bu cihazları kullanan bankalara bu ücretleri yansıtıyor. Aksi takdirde müşterisine yatırım yapmayı tercih eden banka için bir dezavantaj ortaya çıkıyor. Bazı noktalarda yoğun olarak başka banka müşterileri tarafından kullanılan ATM’ler kendi müşterilerine hizmet veremeyecek duruma geliyorlar.
BDDK’nın müdahil olduğu kısım bu maliyetleri müşterilerine yansıtan bankalardan kaynaklanıyor.
Bazı bankalar müşteri sayısına kıyasla daha az ATM sahibi olduklarından diğer kendileri ATM kurmak yerine diğer bankaların ATM’lerinin kullanılmasına göz yumuyor ve burada oluşan maliyetleri de müşterilere yansıtıyorlar. Yeni şafak’ın haberine göre yılmaz ortak ATM’de alınan ücreti abartıp bunu gelir kapısı haline getiren bankalar var” diye uyardı.
Ortak ATM’den 100 TL çekmek için 10 TL ücret alan bankalar var
Ekim 2009’dan bu yana yaygınlaştırılan ortak ATM kullanımında herhangi bir ATM’den 100 lira çekmek istediğinizde bunun komisyonu veya bankanın aldığı ücretle birlikte vatandaş yaklaşık 8-10 liralık ücret ödemek zorunda kalıyordu. Bir bakıma kart sahibi banka ATM yatırımı yapmayıp, maliyetleri müşterilerine yansıtıp üzerinden para bile kazanıyordu.