Temelde mortgage kredisi veren kurumlar bu tür ürünlerde mortgage kredilerinde konu olan faiz dışı maliyetleri tüketicinin alacağı mortgage kredisinin dahil ediyorlar. Bu tür ürünlerde kredi veren kurum, bu ek maliyetlerin kendi anlaşmalı olduğu şirketler üzerinden yaptırılmasını şart koşarlar. Yani sigortaların hepsi kurumun anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden, taşınma ve ekspertiz de yine kurumun anlaşmalı olduğu taşınma şirketinden belirli fiyatlardan tüketici tarafından alınmak zorunda oluyor. Her şey dahil mortgage ürün tipinde uygun fiyatlama açısından her zaman optimum maliyete ulaşmak mümkün olmasa da, tüketicinin normalde peşin ödemek zorunda kalacağı maliyetleri zamana yaymasına imkan vermesi açısından avantajlı bir ürün.
Burada yapılan, gayrimenkulün belirlenen ekspertiz bedeli üzerinden en fazla %75 kadarını kredilendirmek isteyen tüketicilere konut kredisi faiz oranları üzerinden aynı gayrimenkul üzerinde ikinci bir ipotek vererek tüketiciye kredisi alınmasıdır. Bu şekilde söz konusu faiz dışı masrafları ayrı bir krediyle ödemiş oluyorsunuz, ayrıca ipotek masrafı açısından da bir bakıma tasarruf edilmiş oluyor. Tek ipotek maliyetine iki ipotek misali.
Herşey dahil mortgage veya anahtar teslim mortgage alırken dikkat edilmesi gerekenler Öncelikle herşey dahil anahtar teslim mortgage ürünlerde hangi maliyetlerin krediye dahil olduğu kredi verecek kurumdan detaylı bir şekilde öğrenmemizde fayda var. Ekspertiz ücreti, dosya masrafı, dask, konut sigortası, hayat sigortası ve opsiyonel olarak içinde bulunduğumuz dönem nedeniyle gelir kaybı veya iş kaybı sigortasının kredi tutarına dahil edilip edilmediğini öğrenmemek önemli.
Özellikle paket dahilinde bulunan sigorta poliçelerinin maliyetini benzer teminatlarla diğer firmalardan alınan fiyatlarla karşılaştırıp burada maliyet farkının ne kadar olduğunu tespit etmek gerekiyor. Tabii böyle bir kredinin kapsamına dahil edilen maliyetlerin piyasada bulunan muadillerden biraz daha pahalı bir kredinin kapsamına dahil edilen maliyetlerin piyasada bulunan muadillerden biraz daha pahalı olmaları normal, ancak bu maliyet farkının %15’i geçmesi durumunda benzer hizmetleri dışardan almak daha iyi bir alternatif olabilir. Özellikle konut ve hayat sigortasında bu maliyetlerin kontrol edilmesinde büyük fayda var.