Geçenlerde yayınladığımız “Borca girerek kredi kartı borcunu kapatmak” başlıklı yazımızda, kuyumcuların kredi kartına taksitle altın satıp, daha sonra aynı altını daha düşük fiyata geri alıp nakit para ödeme yöntemiyle, kredi kartı borcunu kapatmak isteyen tüketicileri avladığından bahsetmiştik. Referans gazetesinin haberine göre yasal olmayan bu nakit ticaretini izlemeye başlayan maliye, aynı işlemin diğer sektörlerde de uygulanmaya başladığını tespit etti.
POS kayıtları internet üzerinden görülebiliyor
Yetkililer, internet vergi dairesinden kredi kartı POS’u kullanan mükelleflerin aylık olarak ne kadarlık satış yaptığını tek tek gördüklerini beliterek, “45 nolu satır dediğimiz bir bölüm var. Buradan hangi mükellefin, aylık olarak POS üzerinden ne kadar satış yaptığını görüyoruz. Bir sıçrama olduğunda bu hemen ortaya çıkıyor. Geçmiş aylarda 300-500 TL’lik satış yapanlar bir anda 5-10 bin TL’lik satış yapmış gözüküyor. Mesela bir mükellef üç dört banka üzerinden bir ayda 141 bin TL’lik satış yaptı ve biz bunu anında gördük. Mükellefler “maliye bunu nereden görecek?” diye düşünüyor. Ama biz bu sıçramaları anında görüyoruz.” dediler.
İpotek kayıtları inceleniyor.
Bunun dışında yasalara göre zaten suç olan tefecilik yapanlarla ilgili de çalışma yürüttüklerini söyleyen yetkililer, genelde bu kişilerin borç verdikleri kişilerin gayrimenkullerine ipotek koydurduklarını tespit ettiklerini belirttiler. Tapu kadastro Genel müdürlüğü’nden düzenli bilgi aldıklarını ve evlerini ipotek ettiklerini belirttiler. Tapu kadastro genel müdürlüğü’nden düzenli bilgi aldıklarını ve evlerini ipotek ettirenlerede irtibata geçtiklerini anlatan yetkililer, tefecilerden borç alanların genelde konuşmak istemediklerini, bu nedenle emniyet kuvvetleri ile birlikte hareket ettiklerini söylediler. Hem internet üzerinden yapılan hem de ipotek yolu üzerinden tespit edilen verilerin daha sonra yerinde tespit yöntemiyle incelendiğini kaydeden yetkililer, şu anda Türkiye çapında denetim yürüttüğünü dile getirdiler. Bu konudaki incelemenin mayıs-haziran aylarında tamamlanması planlanıyor. Sonuçların da sonbaharda çıkması bekleniyor.
Geç kalmamış hassasiyet
Eğer sistem de bir açık varsa, bu açık sonuna kadar kullanılır. Yumurta kapıya gelince de yetkililer önlem alıp bu açığı kapatırlar ve uygulama sona erer. Olan yine açık kapatılana kadar mağdur olan tüketiciye olur. Yetkililerin bu hassasiyeti tefeciler zengin olup tüketici borç batağına giderken değil de, bankalar taksitli nakit avansları kredi gibi tanıtırken veya asgari ödeme tutarı, hesap kesim tarihleri gibi hayati bilgileri detaylı bir şekilde tüketiciye açıklamadan yüksek faizli kredi kartlarını pazarlarken göstermelerini dilerdik.