Küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Dünya genelinde enflasyonla mücadele devam ederken, ABD’de makroekonomik verilerin enflasyon endişelerinin güçlü kalmasına neden olan sinyalleri piyasaları yön bulmasını zorlaştırıyor. Fed’in atacağı adımlara yönelik öngörülerin gittikçe daha geniş bir zaman aralığına yayıldığı görülürken, Bu durum politika adımlarına ilişkin tahminlerde belirsizliği artırıyor. Analistler fed başkanı jerome powell’ın hafta içinde yaptığı konuşmada bu konuya dikkati çekerek bankanın olabildiği kadar öngörülebilir olmaya çalıştığını ifade ettiğini hatırlattı. Ülkede açıklanacak makroekonomik verilerin varlık fiyatları üzerindeki etkisinin artan belirsizliklerle birlikte daha da güçlendiğini ifade eden analistler, bugün konut piyasasına ilişkin verilerden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini bildirdi. Öte yandan, dün fed’in yayımladığı bej kitap raporunda ülkedeki genel ekonomik faaliyetin şubat sonundan bu yana hafif artış kaydettiği bildirildi. Ekonomik görünümün ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğu belirtilen raporda birkaç bölgede hem girdi hem de çıktı fiyatlarında kısa vadeli enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler algılandığı aktarıldı. Para piyasalarında fed’in haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 19 temmuzda yüzde 46 ve eylülde yüzde 73 ihtimalle fiyatlanıyor.
Tahvil piyasalarında ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi salı günü kasımdan bu yana en yüksek kapanışını yapmasının ardından dün yaklaşık 8 baz puan gerileyerek yüzde 4,59’dan günü tamamlarken, şu sıralarda yüzde 4,57 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 105,9 seviyesinde seyrederken altının ons fiyatı ise yüzde 0,6 artışla 2 bin 375 dolardan alıcı buluyor.
Dünya genelinde ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam edeceğine yönelik beklentiler bakır fiyatlarını desteklemeye devam ederken, bakırın libresi yeni günde yüzde 0,7 artarak 4,37 dolarla yaklaşık son 2 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.