Milliyet’in bugünkü haberine göre hükümet yetkilileriyle iş çevrelerinin biraraya geldiği bir toplantıda Türkiye odalar ve borsalar birliği TOBB bazı işveren ve iki işçi sendikasının “kriz varsa çare de var, pazar çık” kampanyasına destek olunması amacıyla bankalara, ” kredi kartı kullanımını cazip hale getirin ” önerisi getirilmiş. Bankalar ise “yanlış kart kullanımını teşvik eder” diyerek karşı çıkmış. Öncelikle gelin haberin detaylarına bir daha göt atalım.
Bankalardan gecikmiş itiraf: kredi kartı borçlanma aracı değil.
“Bankacılar, belli bir geliri olan tasarruf sahiplerinin kriz nedeniyle harcama yapmaktan kaçındığı görüşüne katılmakla birlikte, kredi kartı yerine tüketicilerin bireysel kredi kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Bankacılar ayrıca, kredi kartının bir ödeme aracı olduğu, borçlanma aracı olmadığı yanlış kampanyaların kriz ortamında yeniden tekrarlanmasını tehlikeli bulan bankacılık sektörü, kredi kartı faizlerinin tüketici kredisine oranla daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, müşterilerini bireysel ihtiyaç kredilerini kullanmaya yönlendiren kampanyalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Tüketicilerin harcama eğilimlerini takip eden merkez bankası da, global krizin en yoğun olduğu dönemde tüketicileri harcamalarında kredi kartı kullanmak yerine faizleri daha uygun olan tüketici kredilerini kullanmaları için uyarıda bulunmuştu.
Sosyal sorumluluk mu yoksa yeni bir strateji mi ?
Ekonomik durgunlukla mücadele etmek için en etkin yöntemlerden biri, insanların tekrar tüketime yönlendirilmesidir.
Amerika ve ülkemizde açıklanan kriz paketlerine bakıldığında, tüketicilerin ve yatırımcıların parasal faaliyetlerini sürdürdükleri alanlara devinim getirecek, yani trafiği artıracak teşvikler ve önlemlerin öne çıktığını görüyoruz.
Dünya Merkez Bankalarının ardından TCMB’nin de faiz oranlarında indirime gitmesi ile beraber, ülkemizde kritik sektörleri canlandırmaya yönelik bazı geçici vergi indirimlerinin devreye alınması, tüketicilerin kriz nedeniyle aniden kıstıkları tüketimi belli seviyelere çekerek ülke dinamiklerini krize rağmen devam ettirmeye yönelik güzel hareketler olarak değerlendirilebilir. Bu paketleri destekleyecek bir kamuoyu yaratmak amacıyla TOBB’un yanı sıra hak-iş, türk-iş tesk, tisk, kamu-sen, tusiad, müsiad, ve TİM’in oluşturduğu üreten türkiye platformu tarafından ortaya çıkarılan “kriz varsa çare de var, pazara çık!” başlıklı iletişim kampanyasına destek amacıyla bankalara yapılan teklifin yukarda belirtmiş olduğumuz gerekçeyle geri reddedilmiş olması, bazılarına büyük bir sosyal sorumluluk örneği gibi gelse de biz farklı bir şekilde yorumluyoruz.
Bankalar zaten tüketicinin kredi kartı tüketimine yönelik kampanyalara kriz boyunca devam ettiler. Kriz nedeniyle yavaşlayan reklam sektöründe özellikle mevcut kredi kartlarının kullanımına yönelik kampanya duyurularında bir azalma dikkatinizi çekti mi? hayır! bankalar zaten aylardır “şu kadar harcamaya bu kadar puan, bu kadar taksit” “her on liralık harcamayla hayallerinizi yakalamak için bir şans sahibi olun” gibi kampanyaları sürdürüyor.
Özellikle medyada takipteki kredi kartı alacaklarının artışına yönelik haberler ve buna ters olarak gelişen kredi kartları hakkındaki negatif kamuoyu ortaya çıkmaya başlamışken, böyle bir harekete kredi kartları ile girmek, kendi halkla ilişkileri açısından ayaklarına kurşun sıkmak ile bir olucaktır.