1 şubat 2014 itibariyle Türk Tüketicisinin,perkandecisinin ve bankacılık sektörünün ezberinin bozulacağı bir döneme girdik. Hükümetin borçlanarak tüketimin önüne geçmeyi amaçladığı bu düzenlemelerde en çok bağımsız küçük esnaf ve kredi kartı kullananlar etkilenecek gibi gözüküyor.
Kredi kartıyla alışverişlerde 9 taksit sınırı
1999 yılında ilk çıkan taksitli kredi kartından bu yana taksit seçeneği tüketicilerin kart tercihini belirleyen en önemli etken olarak neredeyse her yıl karşımıza çıkıyor. Yeni düzenlemeler taksitli alışverişte sınırlamayı 9 aya indiriyor. Bu sınırlamaya taksit erteleme öteleme işlemleri de dahil olduğundan, hem erteleme hemde taksit sayısı kullanmak gibi bir seçenek artık söz konusu değil.
Cep telefonu, kontür ve kuyumcuda taksitli alışverişe son.
Yeni düzenlemeyle cep telefonu, kontür dakika, kuyumcu, gıda, restoran ve akaryakıt gibi harcamalarda kredi kartına taksitli alışverişe izin verilmiyor. Ancak pratik teknoloji market zincirleri yasakların başladığı daha ilk günden minareyi kılıfa uydurmaya başlamış bile. Normal şartlarda yılbaşı, doğum günü sevgililer günü gibi özel günlerde satılması hedeflenen büyük teknoloji market zincirlerinde daha çok karşımıza çıkan hediye kartlar, cep telefonlarındaki taksit yasağını delmek için kullanılmaya başlandı bile. Taksit sınırı olan cep telefon satışları telekonminkasyon grubunda yapılırken, satın hediye kartları içerisine TL yüklenerek aksesuar gibi taksit sınırı olmayan başka bir grupta 9 taksitle satılıyor. Ardından taksitle alınan hediye kartından cep telefonu satışı gerçekleşiyor.
Bu uygulama tabi hediye kartı uygulaması olan büyük zincirlerede geçerli. Yani BDDK’nın bu düzenlemesi iyi düşünülmediği için büyük zincir teknoloji marketlerin lehine bir rekabet avantajı yaratmış durumda. Eğer siz bir GSM operatörüne bağlı satış noktası veya bir teknoloji market zinciri mağazası değilseniz, taksitle cep telefonu satışı yapabilmeniz için senet yapmanız gerekiyor.