Rakamların ne kadar abartıldığını tahmin etmek kolay değil ama haberin ciddi bir basın kuruluşu tarafından yayınlandığını düşünürsek, büyük ihtimalle verilerin doğru olup olmadığının teyidinin yapılmıştır.
Bankalar ne yapmalı.
Dışarıdan baktığımızda, daha önce burada sizlerle içindeki bazı bilgileri paylaştığımız bankacılık sektörü yönetici kesimi beklenti anketinin sonuçlarının, beklentiden gerçeğe dönüştüğünü görüyoruz. Peki bankaların gerçekten yapmaları gereken uygulama bu mu.
Özellikle anadolu’da ödemeyi aksatan müşterinin borçları vakit geçirmeden yasal takip vasıtası ile tahsil kabiliyetine ulaşmaya çalışmak, zaten az nüfus yoğunluğu nedeniyle yavaş seyreden ekonominin iyice durmasına sebep olabilir. Özellikle istanbul ve ankara’da yerleşik bulunan bankaların genel müdürlükleri, alacak yönetimi konusunda organizasyonlarını revize ederek politikalarını nüfus yoğunluğu az olan illerde farklılaştırmadıkları sürece, krizin etkilerini anadolu’da yerleşik tüketiciler daha şiddetli hissedecek gibi gözüküyor.
Bu durumda anadolu’daki kredi alacakları için büyük şehirlerden farklı illerde bulunan tüketiciler için farklı politikalar ve yaklaşımlar uygun özelliklere sahip müşterilerin kredilerinin yeniden yapılandırılması gibi izleyenler bankalar, kriz sonrasında bu bölgelerde büyük atılım yapma potansiyeli taşıyor. Krizin derinleştiğinde, finansman ürünleri geri ödemelerinde zorluk tüketiciler arasında doğru kişilere doğru alternatiflerle yaklaşacak bankalar, kriz sonrası müşterilerini ve yatırımlarını garanti altına alabilirler.