Cari açıkla mücadelede alınan tedbirler kapsamında mevduat güvencesi sınırının artırılması gündemde. Buna ek olarak son zamanlarda 24 aya çıkan kredi kartı taksitleri de 9 ay veya 12 taksitle sınırlandırılabilir.
Ekonomi konusundaki uygulamalarda BDDK’ın artık daha büyük bir rol alacağı konusundaki görüşümüzü dün sizlerle paylaşmıştık. Vatan gazetesi’nde dün yer alan bir habere göre, BDDK şimdide cari açıkla mücadelede daha önce hiç denenmiş bir yol olan kredi kartı taksitlerini sınırlamayı da gündemine aldı. Kurul’a yakın kaynaklar “taksitlerin yani vadelerin uzaması tüketicileri de aslında zora sokuyor. Bu konuda yeni düzenlemeler gündeme gelebilir” bilgisini verdi. Taksit sayısının en fazla 9 ile sınırlandırılması gündeme geldi. Bir diğer olasılık ise taksit sınırının hemen 9’a çekilmemesi ve öncelikle 12 ile sınırlandırılması.
Kredi kartına 24 ay taksit imkanı, tüketici finansmanı ürünlerinin doğru kullanımı açısından bakıldığında kredi kartı hizmeti veremeyen ancak kredi veren finansal kuruluşlar açısından haksız rekabete sebep olması açısından ve tüketicilerin pahalı bir borçlanma aracı ile uzun süreler borçlanmasına sebep olması açısından yanlış bir uygulama.
Eğer bir ürün veya hizmeti bütçenizi zorlamadan ancak 24 ay taksitle alabilecekseniz,o zaman bunun finansmanı için kredi kullanımınız daha uygun olacaktır. Tamam süreçler biraz daha uzun olacaktır ancak bu sürede tüketici olarak söz konusu ürün veya hizmete gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayabilir ve bunun sonucunda belki de maliyetli bir ürün veya hizmeti almayarak tasarruf edebilirsiniz.
Hatırlayanlar olacaktır, daha önce BDDK’nın tavsiyesi üzerine Türkiye Bankalar birliği kararıyla bankalar gıda ve süpermarket alışverişlerinde taksit uygulamasını kaldırmışlardı. İdeal uygulama olarak kredi kartı ile taksit miktarının 12 ayı aşmaması gerektiğini düşünüyoruz.