Star gazetesinin bugün yayınlanan habere göre bankalar kredi kartlarından 3 yılda bir aidat alınmasına ilişkin düzenleme getirecek yasadan önce harekete geçtiler ve kredi kartı yıllık aidatlarını sistem üyeliğine çevirerek müşterilerden yıllık üyelik aidatı almaya başladılar.
Kart ücreti, üyelik ücreti oldu.
Sanayi ve ticaret bakanlığı ile BDDK’ya son dönemde gelen şikayetlere göre, bankaların yıllık kredi kartı aidatını, sistem aidatına çevirdikleri belirlendi. Gelen şikayetlere göre, bir bankadan kredi kartı almak isteyen tüketiciye, bir sözleşme imzalatılıyor. Sözleşmede ise, kredi kartı aidatı yerine “üyelik aidatı alınır” hükmüne yer veriliyor.
Bu düzenleme ile birlikte tüketici yasası’nda aksi belirtilse dahi, bankalar tüketicilerden yasal olarak aidat alma hakkı elde ediyor. Bazı bankalar üyelik aidatına karşı çıkan müşterilere ücretin bir defalık alınacağını ve kredi kartı kullanılmaya başlanınca ücretin iade edileceğine dair açıklama yapıyor. BDDK ise sözleşmede yer alması halinde sisteme üyelik aidatı veya başka bir isimle bankaların her türlü ücreti talep edebileceğini ve sözleşmeye imza atan tüketicinin bu hükümlere onay verdiğini belirtiyor.
Madur olmak istemeyen tüketici bilinçlenmeli
Bu habere en az şaşıranlar heralde bizim sadık okucuyularımızdır. Kart ücreti ile ilgili pek çok yazı kaleme aldık. Yıllık kart ücretinin başka bir isimle tüketiciden tahsil edilebileceği ile ilgili olarak da yine pek çok uyarıda bulunduk.
Kart ücreti, üyelik veya sistem aidatı konusunda kendilerine gelir yaratmak konusunda uzmanlaşmış bankalara karşı galip gelmek gibi bir şansımız var mı emin değiliz. Örneğin yapı kredi, ücretler ile ilgili gidişatı önceden görerek world markasının altında çeşitli programlar yarattı. ve bu avantajlardan yararlanmak isteyen tüketicileri kendi hür iradeleri ile program üyelik ücreti ödemeye ikna etmişti. Dolayısıyla biz bu haberi de oldukça sakin karşıladık. Alınacak yasal önlemlere rağmen ileride taksitli alışveriş üyelik ücreti çıkarılmayacağının garantisini kimse veremez.
Unutmamak gerekir ki kredi kartı bir bankacılık ürünüdür. Banka kredi kartı adı altında vereceği her hizmet için bir ücret alma hakkını saklı tutar. Bankanın hazırlamış olduğu sözleşmeye atacağınız imza ile orada yazılı olan tüm hükümleri kabul etmiş sayılırsınız. İsmi ister sistem aidatı, ister üyelik aidatı olsun, bu ücreti ödemeyi attığınız imza ile kabul etmiş olursunuz. Ancak hiçbir banka size zorla bu imzayı attıramaz. Bu ürünü alıp kullanmak bir tercihtir ve son kararı her zaman tüketici olarak siz verirsiniz. Daha sonra madur duruma düşmemek için yapmanız gereken en önemli şey ise, bankalardan veya bir finans kurumundan bir hizmet almadan önce ürün ve kampanya hakkındaki detayları en ayrıntılı şekilde öğrenip bilinçli bir tüketici olmaya çalışmak.