Söz konusu düzenleme nedeniyle nakit avans kullanımı, yani kredi kartından para çekme imkanı kısıtlanan kredi kartı sahiplerinin önlerinde birkaç alternatif bulunuyor.
Bu alternatiflerinden birincisi “başlarım nakit avansa” deyip kredi kartlarının dönem borcunun tamamını kapatmaktansa, hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarını ödemeye devam etmek. Böyle bir tercih yapılması durumunda bu davranışın sürdürlebilirliği çok keyifli olmayacak gibi. Çünkü ilgili düzenlemeye göre en düşük kredi kartı limiti olan 5000 TL için asgari ödeme tutarı düzenlemenin yayın tarihinden 1 yıl sonra minimum %22’ye çıkartılacak. Üç sene içinde de kademeli olarak %25’e kadar çıkarılacak. En yüksek limit segmentinde yer alan kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı üçüncü sene sonunda %40’a çıkarılacak.
Bir ikinci seçenek bu düzenlemeyi bir milad kabul ederek kredi kartı dönem bakiyesini taksitlendirmek yerine, bir çeşit borç transferi kredisi veya ihtiyaç kredisi kullanarak borcu kapatmak. Özellikle bu kararı alacak kart sahiplerini uyarmak istiyoruz. Böyle bir karar sonrası kredi kartlarınızı en az 4 ay kullanmayı bırakmalısınız, zira alışverişte kredi kartı kullanımı dahil bir çok eski alışkanlığı bırakmak kolay değildir ve zaman ister. Tabi bu seçenek kredi kartı dönem ödemelerinde hali hazırda bir gecikme bulunmayan veya son beş senede hakkında bir idari veya kanuni takip başlatılmamış kişiler için geçerli. Aksi taktirde borç transferi için düşündüğünüz ihtiyaç kredi başvurunuzun onay alması kolay olmayacaktır.
Hakkında kanuni takip veya bir idari takip olmasa da, kredi kartı veya kredisi ile ilgili bir gecikme olan ve bu nedenle başvurusu kabul edilmeyen tüketicilere bir alternatif de, bankaların “tefeci” olarak, kendilerinin ise “kredi kartı danışmanlık hizmeti” olarak tanımladıkları servisi sağlayan kişiler ve kurumlar. Bu kurumlar tarafından yapılan işlerin yasal altyapısı bulunmasa da, bu hizmetlerden yararlanıp fayda görmüş insanların sayısı da her geçen gün artıyor. Üstelik bu durumu engellemek için bankalar tarafından alınan önlemlere rağmen. Üçüncü ama kesinlikle bugünkü konumu nedeniyle hiç tavsiye etmediğimiz bir seçenek ise nakit finansman ihtiyaçları için nakit avans yerine kredili mevduat hesabı KMH kullanımıdır. KMH için uygulanan faiz oranları makul oranların çok çok üzerinde. Ürüne ait ekstre masrafı, hesap işletim ücreti, hesap defteri işletme ücreti, hatta bazı durumlarda banka kartı basım veya yenileme ücreti gibi maliyetlerle iş astarı yüzünden pahalıya geliyor. İçinde bulunduğunuz borç sarmalının çok daha karmaşığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.