Tüketici finansman ürünleri kullanımında ipin ucu kolayca kaçabiliyor. Bu yüzden işler daha karmaşık hale gelmeden müdahale edip bazı önlemler almak gerçekten önemli. Bugün bu önlemlerin ne zaman ve nasıl alınabileceğinden bahsetmek istiyoruz.
Kredi kartları çoğunlukla kaçan ipin ucundaki tüketici finansmanı ürünlerinin başında geliyor.
Kartla taksitli/taksitsiz alışveriş yapıyoruz. Nakit lazım oluyor, kredi kartından çekiyoruz. Hesap kesim tarihinden sonra hesap özeti elimize geçiyor, dönem borcu düşündüğümüzden fazla geldiyse kredi kartı asgari ödeme tutarıyla dönem borcu arasında bir tutar yatırıyoruz. Normalde uzun vadeli sürdürülebilir olmaktan uzak bir yaşam standartını sürdürmeye çalışıyoruz. tabiri caizse tırmalıyoruz.
Borç kapatmak için ne zaman kredi çekmeliyim.
Bize göre bu gidişe dur denmesi gereken nokta, geçtiğimiz haziran ayında BDDK tarafından devreye alınan uygulamadan sonra daha da netleşti. Yani bir tüketicinin kredi kartlarına yaptığı ödemeler yüzünden nakit avans kullanımı yasaklandıysa, artık bu gidişe dur demesi gereken noktaya ulaşılmış demektir.
Aslında burada yapılması gereken çok basit, kart sahibinin öncelikle kredi kartı borçlarının tamamının ne kadar olduğuna dair bir tespitte bulunması ve bu borçlarının kapanması için bir ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunması gerekir. Eskiden bankaların bu amaca yönelik olarak çıkardıkları borç transfer kredisi kampanyaları vardı, ancak günümüzde borç transferi kampanyalarının yerini aylık olarak sürdürülen ihtiyaç kredisi kampanyaları almış durumda.
Kredi için nasıl başvururum.
Günümüzde bir çok banka, müşterilerine internet üzerinden veya cep telefonundan SMS ile ihtiyaç kredisi için ön başvuruda bulunma imkanı veriyor. Ön başvuru onayı sonrası, başvuru sırasında istenen evrakları vakit kaybetmeden toparlayıp size en yakın şubeye gidip sözleşme imzalamanız durumunda, kredi skorunuzun uygun olması durumunda krediniz hızlıca çıkacaktır.