Merkez Bankası’nın büyümeyi destekleyici son adımlarının ardından, mevduat ve kredi faizlerinin ne kadar düşeceği merak ediliyor. Akbank bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı galip tözge, yüzde 8,5 9 aralığındaki mevduat faizlerinin, son çeyrekte yüzde 8-8,5 aralığına gelebileceğini söyledi. Tözge kredi faizleri tarafında ise özellikle ihtiyaç kredilerindeki yüksek genel karşılıklardan dolayı ciddi bir düşüş öngörmediklerini aktardı.
Akbank’ın tasarruf seferberliği kapsamında altı aydır sürdürdüğü çalışmaların ve hedeflerin paylaşıldığı basın toplantısında merkez bankası’nın aldığı kararları ve faizlerin seyrini değerlendiren akbank bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı galip tözge, faiz koridorundaki 1.5 puanlık indirimin ardından mevduat faizlerinde bir miktar daha düşüş olacağını, bunun yanında, kredi faizlerinde özellikle ihtiyaç kredilerindeki yüksek genel karşılıklardan dolayı çok ciddi bir düşüş beklemediklerini söyledi.
Haziran ayının üçüncü haftasından sonra mevduat faizlerinde düşüş yaşandığına işaret eden tözge, “Yüzde 11,75’lere kadar ulaşan mevduat faiz oranları, yüzde 8,5,9 bandına geldi. Mevduat faizi son çeyrekte yüzde 8-8,5 aralığına inebilir” dedi.
Konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına, tüketici kredilerinin de yüzde 1,20 – 1,25 bandına gerilediğini kaydeden tözge daha fazla düşüş beklemediğini belirterek, özellikle ihtiyaç kredilerinde yüksek karşılıktan dolayı fazla düşüş öngörmediklerini aktardı. Tüketici kredileri geçen yılın üçte birini düştü
Sektörde kredi oranlarının büyüme hızına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan tözge, 2011 yılının ilk 8 ayında tüketici kredilerinde görülen yüzde 24 oranındaki büyümeye karşılık, 2012’nin ilk 8 ayı itibariyle tüketici kredilerinde yüzde 8 büyüme kaydedildiğini ve kredi hacminin geçen yılın üçte birine düştüğünü kaydetti. Kredilerde yıl sonunda yüzde 12 seviyelerinde bir büyüme olmasını tahmin ettiklerini belirten tözge, bu rakamın da geçen seneki yüzde 30 seviyelerinin oldukça altında olduğuna dikkat çekerek, kredi büyüme hızının yavaşladığının altını çizdi.
“Tasarruf için daha büyük adım şart”
“Akbank tasarruf seferberliği” çalışmaları hakkında bilgi veren galip tözge, projeye duyulan ilgiden memnun olduklarını, ancak türkiye’de tasarrufa reel artış hızının yılın ilk 8 ayında, 2011 yılının aynı dönemine göre daha yavaş olduğunu vurguladı. Galip tözge, tasarruf kavramını uzun soluklu düşünmek ve takip etmek gerektiğini belirterek, tasarruf seferberliği projesi sonuçlarını artık altı aylık periyotlara kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Dünyadaki en yüksek GSMH’ye sahip ülkeler içinde türkiye’nin en düşük tasarruf oranına sahip olduğuna dikkat çeken tözge, tasarruf oranının milli gelire oranı yüzde 12’den ilk etapta yüzde 15-16 sonra da yüzde 20’lerin üzerine çıkılması gerektiğine vurguladı.
Geçen yıl enflasyonun yaklaşık yüzde 6,3 üzerinde olan tasarruf artışının bu yılın ilk 8 ayında yüzde 5.1’e indiğine işaret eden tözge, “geçen yıla göre önemli bir değişim yok. Bu nedenle tasarruf konusunu canlı tutup, bu konuya dikkat çekmeye devam etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.