“Kredi derecelendirme kuruluşlarının türkiye ekonomisine yüzeysel değil, çok kapsamlı şekilde analiz ederek bakmalarını ve bunları yaparken de birtakım diğer saiklerle bu değerlendirmelerini yapmamalarını doğru buluyoruz ama biz uluslararası piyasalardan borç alan bir ülkeyiz, tabii ki kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşleri önemli ve dolayısıyla bu çerçevede ben inanıyorum ki türkiye’nin temelleri sağlam. Bazı kırılganlık alanlarımız var ama genel olarak baktığınız zaman bugün dünyada kamu maliyesi açısından en güçlü ülkelerden birisi biziz. Bankacılık sektörünün en sağlam olduğu biri türkiye’dir. Hanehalkı borçluluk oranlarının nispeten düşük olduğu ülkelerden elimizde yeni bir tek sorun var, o da enflasyonun yükseliyor olması ama orada da aldığımız duruldu. Şu anda cari açık ve enflasyon bizim için çok önemli hususlardır. Biz enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına daha sonra da orta uzun vadede yüzde 5’in altına mutlaka indirmeliyiz.
Samimi bir analizin, Türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir riski, son derece düşük olarak değerlendireceğini vurgulayan şimşek, “Eğer başka türlü muhafazalar olmazsa, Türkiye’nin kredi notunda bu noktada bir değişiklik öngörmüyorum” dedi.
“Populizm tuzağına düşmeyiz”
Bir gazetecinin, ” 2015 yılı bütçesinde ek tedbirler alınacak mı.” sorusu üzerine de şimşek, bu konudaki çalışmaların henüz bitmediğini söyledi.
Bütçede bu yıl hedeflerin tutturulacağının altını çizen şimşek, öngörülmeyen birçok şoka, bölgede yaşanan gerilimlere ve yaşanan 2 seçime rağmen hedeflerin tutturulmasının çok önemli olduğunu vurguladı. “Böyle bir yılda türkiye, bütçe hedeflerini tutturacağım” diyor. Bundan daha yüksek bir kredibilite kaynağını ben öngöremiyorum.”diyen şimşek 2015 yılı bütçesi için popülizm tuzağına düşmeyiz. Çünkü bu millet, bu memleket için doğrusu budur.” diye konuştu.
“Ekonomiyi ilgilendiren 25 alanda dönüşüm”
Son 11 12 yılda çok sayıda reformu hayata geçirdiklerini anlatan şimşek, bunların da küresel şoklara karşı türkiye’nin dayanıklılığının artırdığını bildirdi. Şimdi daha çok reform yapma zamanı olduğunu vurgulayan şimşek, ekonomiyi ilgilendiren 25 alanda dönüşüm, değişim programlarını çalıştıklarını, bu kapsamda bin 200’ün üzerinde spesifik tedbir olduğunu söyledi.
Bu tedbirlerin tamamını bir takvime bağlayacaklarını dile getiren şimşek, “Türkiye tekrar güçlü bir çıkışın arifesindedir. Biz bu reformları peyderpay yapacağız. 2018-2019’a kadar türkiye’nin yapısal dönüşümünü, ikinci, üçüncü nesil reformlarla tamamlamış olmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
“bundan sonra af olmayacak”
Torba yasa ile getirilen yapılandırmanın hayırlara vesile olmasını dileyen şimşek, “vatandaşlarımızdan, mükelleflerimizden istirhamım, bu bir kolaylık. Bu kolaylıktan yararlansınlar ve artık bu türden beklentilerini de sınırlı tutsunlar.” dedi.