Gelelim okurumuzun bize ilettiği sorunun cevabına. Bankalar bu veritabanına kendi müşterileri arasında ilgili ürünleri kullananların bilgilerini her ayın ilk 5 iş günü içinde iletirler. Yani Y müşterisinin sahip olduğu kredi ve kredi kartlarına dair kasım sonu itibariyleki durumu, X ve Z bankası tarafından kasım ayı sonunda iletilir. Aynı gün birden fazla bankaya başvurması durumunda sorgulama yapan bankalar, Y müşterisinin diğer başvuruları hakkında online bir sonuç görmeyeceklerdir ama Y müşterisi hakkında o an itibariyle kaç adet sorgulama yapıldığına ait bilgiye sahip olacaklardır. Y müşterisi hakkında yapılan sorgulama adedi ile Y müşterisinin sahip olduğu ürün adedi arasında sayısal farkın yüksek olması, her zaman olumsuz bir gösterge olarak değerlendirilmese de, başvuruyu değerlendiren tahsis ekipleri açısından başvurunun daha kapsamlı incelenmesi gerektiği şeklinde yorumlanacaktır. İnternet ve ağ teknolojilerinin bant genişliklerinde gelişmelerin devam etmesi ile önümüzdeki yıllarda bu güncellemeler gerçek zamanlı yapılabilir, ancak şu anki pratik uygulamalarda KKB üyesi tüm bankaların güncellemeler konusunda aynı başarıyı gösteremediklerini görüyoruz. Yanlış veya eksik güncelleme nedeniyle mağduriyet yaşayan tüketici sayısı geçmiş yıllara göre azalsa da, hala ciddi bir yüzde oluşturuyorlar. Bu gibi yanlış kayıtlar ile ilgili yapılması gerekenleri “KKB’deki negatif kaydınızı nasıl düzeltebilirsiniz.?” başlıklı makalemizde ve altındaki yorumlarda sizlerle paylaşmıştık.
KKB veritabanında yer alan kayıtlar söz konusu kayıt tamamıyla hatalı olmadığı sürece silinmezler. Kaydın yanlış bir bilgiyi içerimesi durumunda ise doğru bilgiyle güncellenirler. Normal şartlar altında hatalı kaydı bankanın kendiliğinden tespit etmesi durumunda, düzeltme bir sonraki ayın ilk beş günü içinde yapılır. Hakkındaki KKB kaydının hatalı olduğunu başka bir kurumdan yaptığı başvuru sırasında tüketicinin kendisinin tespit etmesi durumunda, kaydın hatalı olduğunu yazılı olarak hatalı kaydı hangi bankanın yaptığını biliyorsa ilgili bankaya, bilmiyorsa başvuru yaptığı bankaya iletilmesi gereklidir. Başvuru yapılan banka bu talebi KKB’ye iletecektir, KKB’de kaydı yaratan bankaya ulaşacaktır. Şu an için hatalı kayıtlar ile ilgili olarak tüketicilerin KKB’ye şahsen başvurması mümkün değildir.
Hatalı kaydın hangi kurum tarafından yaratıldığını bir kere tespit ettikten ve kurum ile kaydın hatalı olduğuna dair mütabakata varıldıktan sonra, kaydı düzeltecek banka KKB tarafından sunulan mides’i müşteri itirazları değerlendirme servisini kullanarak iki saat içerisinde düzelttirebilir.
Yukarıda örneklerle verdiğimiz bu kredi ve kredi kartı risk ve performans bilgilerinin hangi
bankay ait olduğu detayı, bankaların müşterilerinin portföylerini diğer bankalara kaptırma endişesi nedeniyle paylaşılmaz.
Daha önce hakkında gelişmeleri buradan sizinle paylaşmış olduğumuz sicil affı kapsamında KKB kayıtları girmemektedir. Sicil affından yararlanmış olmanız durumunda, hakkınızdaki Merkez Bankası kayıtları silinecektir, ancak bu durum bundan sonra yapacağınız başvurularınız olumlu değerlendirecek anlamına gelmektedir. Hakkınızda Merkez Bankası kaydı olup olmadığını öğrenebilmeniz için Merkez Bankası’na şahsen başvurmanız gerekiyor. Bunun için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiğimiz makalemize buradan ulaşabilirsiniz.