İcradan Ev Alınırken Konut Kredisi Çekilebilir mi?
İcradan ev alırken konut kredisi çekilmesi mümkündür. Ancak “icra yoluyla gayrimenkul almak” amacıyla talep edilen kredilerin çıkma ihtimali, diğer kredi türlerine göre daha düşüktür. İcra yoluyla konut almak için talep edilen kredinin çıkma ihtimalinin düşük olmasının nedeni, satış sonrası mahkeme yolunun açık olmasıdır.
Konut Kredisi ile Mortgage Arasında Farkı Nedir?
Türkiye’de konut kredisi ile mortgage kredisi aynı kavramdır. 2007 öncesi geçerli olan mortgage kredisi, 2007 yılında kaldırılmış ve her iki kredi böylelikle aynı anlama kavuşturulmuştur.
Konut Kredisi Ekspertiz Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır, Ne Kadardır?
Konut kredisi talebinde bulunurken, kredi peşinat miktarının ve kredi miktarının tespit edilebilmesi için ekspertiz görüşü gerekir. Ekspertiz tarafından yapılan konut bedeli tespiti karşılığında, kendisine bir ücret ödenir. Bu ücret, ekspertiz bedeli olarak adlandırılır.
Konut Kredisinde Ortak Tapu Yapılabilir mi, Nasıl Yapılır?
Konut kredisine ortak tapu yapılması mümkündür. Ortak tapu yapılabilmesi için ortaklardan birinin ya da tamamının kredi talebinde bulunması gerekir. Ancak ipotek, konutun tamamının üzerine konur.
Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Konut kredisi hesaplaması anapara, aylık faiz oranı ve vade verileri ile yapılır. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra her ay için kalan anapara tutarı üzerinden aylık faiz hesaplaması yapılır, ilgili ay için ödenecek konut kredisi toplam taksidinden o ay için toplam faiz tutarı düşülür ve anapara ödemesi bulunur. Konut kredisi hesaplamasında üç kriter vardır. Bunlar kredi çekilecek tutar, faiz oranı ve vadedir. Kredi hesaplamasında şunlar kullanılır.
- Anapara:Toplam kullanılan konut kredisi tutarı
- Faiz:Alınan borç için ödenecek aylık faiz oranı
- Vade:Borcun ne kadar sürede ve hangi periyotlarda ödeneceğidir.
Konut kredisi hesaplamak için önce ev kredisi hesaplama alt formülleri ile gerekli hesaplamanın yapılması gerekir. Kullanılacak ilk formül aylık ödemenin hesaplanacağı formüldür. Toplam kredi tutarı, faiz oranı ve vade belirlendikten sonra konut kredisi aylık ödemeleri şu formülle hesaplanır.
- Konut Kredisi Taksit = Anapara x (Aylık Faiz Oranı(1 + Aylık Faiz Oranı)Vade)/ ((1 + Aylık Faiz Oranı)Vade-1)
Örneğin aylık %3 faiz oranıyla 120 ay vadeli 1.000.000 TL’lik örnek bir konut kredisi için aylık ödeme şu şekilde hesaplanır.
Anapara:1.000.000
Faiz oranı:0,03
Vade:120 ay
=1.000.000 x 0,03 x (1,03)120/(1,03)120-1
Örnek konut kredisi hesaplamada toplam faiz ödemesini bulmak için şu hesaplama yapılır.
Aylık taksit tutarı:30.889,92
Faizsiz Konut Kredisi Var mıdır?
Katılım bankaları tarafından verilen faizsiz konut kredisi vardır. Katılım bankaları faiz ile değil, kar payı oranı ile konut kredisi verir. Faizsiz konut kredisi ile sıfır faizli konut kredisi birbirinden farklıdır. Faizsiz konut kredisi, katılım bankalarından kullanılabilecek kredilere verilen isimdir. Sıfır faizli kredi ise 21.09.1991 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Toplu Konut Fonu’ndan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği ile belirlenen şartlar kapsamında TOKİ tarafından sağlanan kredilere verilen isimdir.
Katılım bankaları, faiz ile değil kar paylaşımı yöntemi ile bankacılık sektöründe faaliyet gösterir. Faizsiz konut kredisi, sıfır faizli kredi anlamına gelmediğinden bu kredinin de bir maliyeti olur. Faizsiz kredi ile faizli kredi arasında karar vermek için tüketicilerin toplam geri ödeme tutarlarını karşılaştırarak karar vermeleri önerilir.