Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Yükselir?
Ev kredisi faiz oranları, ülkenin ilgili dönemdeki ekonomik durumuna ve iç dinamiklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bankalar, ülke iç ve dış şartlarına bağlı olarak faiz oranlarını artırıp, azaltabilir. Güncel konut kredisi faizleri ile karşılaştırma yapmak için kredi hesaplama araçları kullanılabilir. Kredi hesaplama araçlarıyla şunlar yapılabilir.
- Akbank konut kredisi hesaplama
- Ziraat konut kredisi hesaplama
- Halkbank konut kredisi hesaplama
- Vakıfbank konut kredisi hesaplama
Ara Ödemeli Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi ödeme planları oluşturulurken, bankalar tarafından kişilere çeşitli ödeme alternatifleri sunulabilir. Örneğin yılın belirli dönemlerde çift maaş alan ya da prim hakkı bulunan çalışanlar, bu dönemlerde ara ödeme yapmak için bankalara talepte bulunabilir.
Konut Kredisi Çektiğinizde Eviniz İpotek Edilir mi?
Konut kredisi, ipotekli bir kredi türüdür. Konut kredisi çeken tüketiciler, kredi vade süresince evin ipotekli olacağını kabul eder. Borç tamamen ödendiğinde ev üzerindeki ipotek kaldırılır.
Konut Kredisi Devredilebilir mi?
Konut kredisi, bankalar tarafından talep edilen şartların karşılanması durumunda devredilebilir. Konut kredisi devri için evi alacak olan kişinin kredi notunu ve diğer kriterleri karşılaması gerekir.
Ev Kredisi Taksitlerini Ödemeyi Geciktirsem Yaptırımı Ne Olur?
Ev kredisinin 2 ay boyunca gecikmesi durumunda, banka kredinin geri kalanının ödenmesini talep edebilir. 90 gün geciken kredi ödemeleri için yasal takip başlatılır.
Evin Peşinatı İçin Kredi Çekebilir miyim?
Banka ile konut alınan inşaat firması arasında özel bir anlaşma olması durumunda evin peşinatı için kredi çekilebilir. Konut, bankanın anlaşmalı olduğu inşaat firmaları arasındaysa, peşinat için uygun faiz oranlarıyla kredi sağlanabilir.
Ölen Kişinin Ev Kredisi Borcuna Ne Olur?
Konut kredisi çeken tüketicinin vefat etmesi durumunda öncelikle hayat sigortasının olup olmadığına bakılır. Hayat sigortasının olmaması durumunda mirasçılara bakılır. Mirasçıların mirası, dolayısıyla da borç ödemesini reddetme hakkı bulunur. Mirasçı tarafından mirasın reddedilmesi durumunda borç, kefilden talep edilir.
Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Konut kredisi başvurusu yapmak için banka tarafından talep edilen belgelerin hazırlanması gerekir. Bankalar tarafından aşağıda verilen belgeler talep edilir.
- Başvuru formu (kredi başvurusu için istenen bilgiler bulunur)
- Kimlik belgesi (aslı veya fotokopisi)
- Gelir belgesi (vergi levhası ya da maaş bordrosu)
- Henüz başlanmamış olan binalar için inşaat ruhası (bu binalar için bakla ile anlaşmalı olmak gereklidir)
- Tamamlnamış binalar için kat mülkiyeti tapusunun fotokopisi
- Ekspertiz raporu (konut ücretinin tespit edilmesi için)
Kredi Borcu Olan Ev Satılır mı?
Kredi borcu olan evin satılabilmesi için iki yöntem bulunur. Konut kredisi alıcıya devredilerek kredi borcu olan ev satılabilir. Konut kredisi borcu olan evin satılabilmesi için kredi borcu ödenerek ipoteğin kaldırılması da sağlanabilir.