Kredi kayıt bürosu KKB hakkında daha önce kısa bir bilgilendirme yapmıştık. KKB konusu tüketici açısından henüz tam anlamıyla netleşmiş bir konu değil. Organizasyon yapısı ve çalışma prensipleri açısından birçok bilinmeyen mevcut.
KKB kredi veren finansal kurumlara müşterilerinin kredi geri ödeme performansları ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı ortak bir veritabanı hizmeti sağlamaktadır. Bu sisteme bankalar, borsa aracı kurumları, finansal kiralama, faktöring, forfaiting şirketleri, finans kurumları, sigorta şirketleri, tüketici finansman şirketleri ve bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK tarafından uygun görülecek diğer şirketler üye olup sorgulama hizmetlerinden faydalanabilirler.
Eğer bir bireysel kredi veya kredi kartı almışsanız ve borç geri ödeme konusunda gecikmeye düştüyseniz KKB’de sizin için negatif bir kayıt açılır.
Üye kuruluşlar kendilerine gelen yeni bir kredi başvurusunu değerlendirirken kendi kayıtlarının yanısıra KKB kayıtlarında tüketicinin diğer üye kuruluşlar ile bir sorgularlar. Negatif bir kayıt çıkması durumundada yeni bir kredi veya kredi kartı vermekte sorun çıkartabilirler.
KKB sistemi milyonlarca kayıttan oluşan bir veritabanıdır. Böyle büyük veritabanlarında yeni bir kayıt yaratmak kolaydır ve üye kuruluşlar bununla ilgili pek sorun yaşamazlar. Geri ödemesinde sorun olan müşterinin bilgilerini ilgili ayda kolayca KKB veritabanına ekleyebilirler. Ama asıl sorun mevcut müşteriye ait bilgilerin güncellenmesinde yaşanıyor. Milyonlarca satırlık veri içerisinde hangi satırın hangi kolonundaki bilgiyi nasıl güncellemeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekiyor.