Kısaca KKB
Kredi kayıt bürosu, bankaların ortaklığıyla kurulan, kredi ve kredi kartı kullanan tüketicilerin geri ödeme performansı borcunu zamanında ödeyip ödemediği, kredi borcu nedeniyle hakkında yasal veya idari takip başlatılıp başlatılmadığı bankalara ne kadar borcu olduğu gibi bireylerin finansal performansını sorgulamaya imkan veren dev bir veribankasıdır. SMS, internet, ATM üzerinden yapılan ön onaylı kredi başvuru süreçlerinin neredeyse tamamında bu veribankasından yapılan sorgulamalar etkin olur.
KKB veritabanında 25 milyonun üzerinde gerçek kişiye ait finansal performans bilgisi bulunuyor. 2013 yılı sonu itibariyle KKB veritabanın kapsamı genişleyerek, finansal sektör performansının yanı sıra, gerçek kişilerin elektrik, su, doğalgaz ve telekominkasyon gibi abonelik gerektiren hizmetlere ait performans bilgileri de yer alacak. KKB risk raporu ile bireylere KKB sicili sorgulama imkanı 10 eylül 2012 itibariyle, daha önceleri sadece üye bankaların erişebildiği risk raporlarına, başvurmaları halinde bireyler de ulaşabilecekler.
Risk raporu’nda bugünkü haliyle kişilerin/ticari işletmelerin bankacılık sisteminde yer alan kredili ürünlerine ait kredi kartları dahil borç limit performans bilgileri özetlenecek. Kişilerin, borçlarını zamanında ödeyip ödeyemediği, mevcut borcunun ne kadar olduğu, yasal takipte bir borcunun olup olmadığı gibi bilgiler yer alacak.
KKB risk raporu’nun tüm dünyada farklı isimlerde ve şekilde uygulandığını görüyoruz. Ülkemizde ise gerçek kişiler sadece kendilerine ait KKB risk raporu’nu erişebilecekler. Üçüncü kişilere ait bu tür bilgilere ulaşmak istiyorsanız, söz konusu kişiden KKB risk raporu temin etmesini talep etmeniz gerekecek. Kişisel bilgilerin gizliliği açısından bu başlangıç için etkili bir önlem KKB risk raporu’nda sadece olumsuz performans bulunmuyor. Zamanında ödenen kredi ve kredi kartı performansının yanı sıra, talep eden kişinin isteğine bağlı olarak kredi limiti bilgisi de rapor yer alabilecek.