KKB kara liste hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla sitemize hergün gelen ziyaretçi sayısı oldukça fazla. Bu konuda sizlerden gelen yorum ve taleplere bilgimiz çerçevesinde yanıt vermeye çalışıyoruz. Burada verdiğimiz bilgilendirme hizmetleri karşılığında herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Bununla beraber ücretsiz her hizmette olduğu gibi verdiğimiz hizmetlerde bazı sınırlar var. Daha önce yanıt verdiğimiz bir konuyla benzer özellikler taşıyan soru iletilmesi durumunda, sizleri sitemizde daha önce yayınlanan makalelere ve yorumlara verilen yanıtlara yönlendiriyoruz. Bununla beraber gerçekten farklı olduğuna inandığımız veya faydalı olacağını düşündüğümüz ziyaretçi taleplerini de tüketici finansmanı ile ilgili sorularınız başlığı altında yanıtlamaya çalışıyoruz.
Bayram öncesinde yine bir ziyaretçimiz tarafından KKB kayıtları hakkında iletilen bir yorum nedeniyle, daha açıklayıcı detayları paylaşmak istedik. Okuyucumuzun yorumu şu şekilde, “Yazılarınızı okudum ve KKB sisteminin işleyişi garip geldi. Örneğin benim 100 TL ekstre borcum var. Bu borcumu ATM’den ödedim ve bu ödemem KKB sisteminde 1 ay sonra görünüyor, yani takip eden ay. Buraya kadar sanırım herşey doğru, peki ben bir finansal kuruluştan kredi kullandım ve aynı gün başka bir bankadan başvuru yaptım. Buradaki işleyişe göre KKB sisteminin aynı gün aldığım krediden de 1 ay sonra veya takip eden ay haberdar olması lazım. Yani nasıl oluyor da böyle bir saçma sistem olabiliyor, doğrusu çok garip.”
Bu yoruma bir yanıtla başlamak yerine, en baştan mümkün olduğunca net ve kapsamlı olarak KKB kayıtları ile ilgili detaylı bilgileri paylaşalım.
Kredi kayıt bürosu veya daha yaygın olarak bilinen adı ile KKB, bankalar ve finans kuruluşları tarafından oluşturulmuş bir kuruluştur. Üye olan bankalar ve finans kuruluşları, bireysel müşterilerin sahip olduğu kredi ve kredi kartı ürünlerine ait bilgileri, bu kurumun altında yer alan ortak bir veritabanında paylaşırlar. KKB’ye üye kuruluşlar kendilerine yeni bir başvuru geldiğinde, bu veritabanından aldıkları bilgiler üzerinden sorgulama yaparak başvuru sahibinin diğer kredi kredi kartı hizmeti veren kuruluşlarda ürün sahibi olup olmadığını ve bu ürünlerin kullanım performansı hakkında bilgi sahibi olurlar ve başvurunun reddine veya kabulüne müşterinin verdiği diğer kişisel bilgileri ile beraber değerlendirerek karar verirler. KKB veritabanında tüketicilere ait ne tür bilgiler tutulduğu merak edilen konuların başında geliyor. Bireysel kredi kapsamına giren nakit kredi, mortgage kredileri, taşıt kredileri, fatura karşılığı verilen tüketici finansman kredileri ve kredi kartları gibi ürünlere ait detaylar bu bilgiler arasında yer alıyor. Örneğin bireysel kredi söz konusu olduğunda X bankası Y Müşterisine verdiği kredinin türünün ne olduğunu, toplam kredi tutarını, kalan borç tutarını, sabit faizli alınmış bir krediyse aylık taksit tutarının ne kadar olduğunu, en son ödeme durumunu ve son bir yıl içindeki en kötü ödeme durumuna ait bilginin yer aldığı kaydı KKB’ye iletir. Kredi kartları olarak bakıldığında Z bankası Y müşterisinin kendi bankasından sahip olduğu kredi kartı adetlerini, toplam limitini, kullanabilir limitini, en son kart ödeme statüsünü ve son bir yıl içindeki en kötü kart ödeme statüsünü bildirir.
Kredi veya kredi kartı başvuru değerlendirme süreçleri sırasında KKB kayıtları kritik önem taşımaktadır. Dolayısıyla Y müşterisi her başvuru yaptığında KKB’de hakkında bir sorgulama yapılacağını farzedersek yanılmış olmayız. KKB aynı zamanda Y müşterisi hakkında yapılan tüm sorgulama sayısından, veritabanında yer alan onaylanmış toplam kredi kredi kartı sayısı çıkartılarak bulunan aradaki sayısal fark da KKB veritabanında yer alır. Bu veri, bazıları tarafından Y müşterisine ait red edilen başvuru adedi olarak kabul edilir ve değerlendirme kriterleri arasında kullanılabilir.