Chip&PIN uygulaması, kart kopyalama işlemlerini oldukça azalttı, buna hiç şüphe yok. Ancak bu duraklama dönemi ne kadar daha devam eder emin değiliz. Teknoloji, özellikle de kişisel bilgisayarlardan gelişimi ile çipli kartlarla ilgili başka bir riskin ortaya çıktığını görüyoruz.
Chip and pin’den sonra kredi kartı güvenliği ile ilgili önemli bir gelişme, kredi kartı numarası ve son kullanım tarihinin yanısıra, kredi kartı pin bilgisinin de kredi kartı üzerinde yer alan çip üzerinde şifreli olarak saklanmasıydı. Türkiye’de kredi kartlarının üzerinde kullanılan çiplerim kapasitelerini çok düşük kaldı. Bu durum, bu çipler üzerinde saklanan bu kritik bilgilerin şifrelerinin çok daha kolaylıkla kırılarak elde edebileceğini gösteriyor. Üstelik bunu başarabilen kişiler aynı zamanda kart sahibinin şifresini de öğreneceklerinden, kolayca kartı kullanarak nakit avans çekip kart sahibini zor durumda bırakabilirler. Bu konuda ve temassız kartların güvenliği hakkında daha detaylı bilgi için daha öncelerde kaleme aldığımız bonus trink ile ilgili yazımıza bir kere de göz atmanızı öneririz.
Şifreli olarak gerçekleştirilen kötü niyetli işlemlerde, Türkiye’de sorumluluk çoğunlukla kart sahibine kalıyor. Konuyla ilgili olarak henüz tüketicilerin leyhine bir mahkeme kararı da olmadığı için, bu tür durumlarla karşılaştırıldığında suçunuz olmasa dahi itiraz sonucunun lehinize olması tamamen kader kısmet işi.
Son olarak 3D secure’a gelince. İnternet işlemlerini oldukça güvenli bir hale getiren 3D secure’un en büyük sorunu, ülkemizde yaygınlaşmasının, yani bankalar tarafından hayata geçirilmesinin çok uzun zaman alması. Son yıllarda artan üye işyeri sayısına rağmen 3D secure işyerlerinin müşteri itirazlarından kaynaklanan mağduriyetini bir ölçüde azaltan bir çözüm online alışveriş tercihlerinde 3D secure işlemlerini kriter olarak kabul eden tüketicilerin sayısı hala çok az. Bunun sebebi 3D secure kullanılmadan yapılan online alışverişin tüketiciler açısından hala daha süratli, pratik ve az karmaşık olarak algılaması. Sonuç olarak geleneksel online alışverişte ihtiyacınız olan tüm bilgilere kartınızın üzerinde size hazır geliyor. 3D secure işlem için ise bankanızdan ayrı bir aktivasyon yapmanız gerekiyor. Tüm bankalar bunu internetten yapmanıza imkan veriyor, ancak doğru web sayfasını bulmak çoğunda bir problem.
Uzun lafın kısası gelişmiş bir sigorta endstrisi bulunmuyorsa, kredi kartı sahteciliğini ancak teknolojinin yardımıyla azaltabilirsiniz. BKM ve kredi kartı hizmeti veren bankalar açısından CHIP&PIN bir başarı değil, zorunluluktur. 3D secure ise geç kalınmış bir başka zorunluluk. Tüketici olarak bilinçli kart kullanımı, sadece son ödeme tarihlerine ve kart borçlarına sadık kalmanın ötesinde, kartınız ile güvenli işlem yaparken dikkat etmeniz gereken hususları ve haklarınızın neler olduğunu öğrenmenizi gerektirir.