1 Kara liste nedir.
Kara liste aslında merkez bankası tarafından tutulan, kişiler ve kurumlar bazında sorunlu bireysel krediler, çek ve senetler ile ilgili bir veritabanına halk arasında verilen isimdir. Ancak kredi ve kredi başvuruları sırasında referans alınan bir başka kaynak vardır. Bu ikinci kaynak KKB kayıtları olarak geçer. Halk arasında kara liste olarak tabir edilen kayıtlar, bu iki ayrı kurum tarafından oluşturulmuş veritabanlarından meydana gelmektedir.
2 Merkez bankası kayıtları ve KKB kayıtları arasında ne fark var?
KKB üyeleri bankalardan oluşan bir kuruluştur. Bu kuruluş tarafından saklanan veritabanı kredi ve kredi kartı başvurularınızda, bir çok banka tarafından Merkez bankası veritabanına kıyasla öncelikli referans olarak kullanılır. KKB ile ilgili geçmişte yazdığımız makalemizde de görebileceğiniz gibi, bu veritabanında merkez bankası kayıtlarının aksine sadece sorunlu kayıtlar değil. kişilerin sahip oldukları bireysel kredi veya kredi kartları kullanımlarıyla ilgili oldukça detaylı bilgiler saklanmaktadır.
3 2009’daki sicil affında hangi kayıtlar silindi. Neden hala bankada kaydım görünüyor.
Sicil affıyla ilgili yasa sadece merkez bankası veritabanı kayıtlarında yer alan sorunlu bireysel krediler, çek ve senetlerle ilgili kayıtların, bu kayıtlara sebep olan borçlar belirtilen bir tarihe kadar geri ödemesinin tamamlanmış olması durumunda silinmesi şartını gerektiren bir yasal düzenlemedir. KKB tarafından tutulan kayıtlarla ilgili bir yaptırım veya hüküm içermez.