Kara listede miyim? kara listeden nasıl çıkabilirim.

Bugüne kadar halk arasında kara liste olarak bilinen negatif kredi kayıtlarıyla ilgili pek çok yazı yayınladık. Ancak hala birçok okurumuzdan “kara listeden adımın silinmesini istiyorum” tarzında mailler geliyor. Bugünkü yazımızda şimdiye kadarki tüm yazılarımızı özetleyen kısa soru cevaplarla kara liste ile ilgili merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştık. Kara listeyle ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmak için lütfen tüm maddeleri dikkatle okuyun. Daha fazla bilgi almak istediğiniz konular için ilgili linklere tıklayın.
1 Kara liste nedir ?
Kara liste aslında merkez bankası tarafından tutulan, kişiler ve kurumlar bazında sorunlu bireysel krediler, çek ve senetler ile ilgili bir veritabanına halk arasında verilen isimdir.
Ancak kredi ve kredi başvuruları sırasında referans alınan bir başka kaynak vardır. Bu ikinci kaynak KKB kayıtları Kredi kayıt bürosu olarak geçer. Halk arasında kara liste olarak tabir edilen kayıtlar, bu iki ayrı kurum tarafından oluşturulmuş veritabanlarından meydana gelmektedir.
2 Merkez bankası kayıtları ve KKB kayıtları arasında ne fark var.
KKB üyeleri bankalardan oluşan bir kuruluştur. Bu kuruluş tarafından saklanan veritabanı kredi ve kredi kartı başvurularınızda, bir çok banka tarafından merkez bankası veritabanına kıyasla öncelikli referans olarak kullanılır. KKB ile ilgili geçmişte yazdığımız makalemizde de görebileceğiniz gibi bu veritabanında merkez bankası kayıtlarının aksine sadece sorunlu kayıtlar değil, kişilerin sahip oldukları bireysel kredi veya kredi kartları kullanımlarıyla ilgili oldukça detaylı bilgiler saklanmaktadır.
3 2009’daki sicil affında hangi kayıtlar sliindi? Neden hala bankada kaydım görünüyor?
Sicil affıyla ilgili yasa sadece Merkez Bankası veritabanı kayıtlarında yer alan sorunlu bireysel krediler, çek ve senetlerle ilgili kayıtların, bu kayıtlara sebep olan borçların belirtilen bir tarihe kadar geri ödemesinin tamamlanmış olması durumunda silinmesi şartını gerektiren bir yasal düzenlemedir. KKB tarafından tutulan kayıtlarla ilgili bir yaptırım veya hüküm içermez.
4 Ne yaparsam kara listeye girerim ? Yeni başvurularım nasıl sonuçlanır ?
Kullanılan kredi kartı, bireysel kredi, çek ve senetlerden dolayı takip başlatılması durumunda iki veritabanında Merkez Bankası ve KKB ilgili kişi nezdinde takip kaydı yaratılır. İdari ve kanuni takip olarak iki tür takip bulunur. Yasaya göre 90 günü aşan gecikmeler hakkında yasal takip başlatılır. İdari takip de ise bu süre bankaya göre değişir. kanuni ve idari takip arasındaki farklar.