Başvurular ve sahte evrak başvuruları.

Başvuru sahibinin iddia ettiği kişi olduğunu kanıtlayabilmesi için resmi ve soğuk damgası bulunan resimli bir kimlik belgesinin okunabilir bir kopyası başvuru sırasında iletilmesi gereken belgeler arasında yer alıyor. Normal şartlarda başvuru sahibinin iddia ettiği kişi olup olmadığının teyidini bu belge aracılığı ile yapılır. Başkalarının kimlik bilgilerini kullanılarak üretilen sahte kimlikler ile yapılan başvurularla bankaları dolandırmaya çalışan kişiler nedeniyle, sahte evrak konusunda uzman kişiler bu evrakların gerçek olup olmadıklarını tespit etmeye çalışırlar. Çoğunlukla kimlik veya kimlik fotokopisi üzerinde tahrifat yapmak suretiyle bu tür sahtekarlıklara başvurulduğu için, hemen her bankanın bu tür sahte başvuruları tespit etmekte uzmanlaşmış personeli mevcut. Adres teyit belgesi, banka veya finansal hizmetler sunan bütün kurumlarda hesap açarken ilgili kuruma verilmesi gereken evrakların başında geliyor. 1 nisan 2008 tarihinden itibaren hesap açan herkes on beş gün içerisinde oturduğu adresi teyit edebilecek, elektrik, su, doğalgaz veya telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin fatura veya ikametgah belgesini ibraz etmek zorunda. Başvurunuzun onaylandıktan sonra kartınızı kullanmaya devam etmek istiyorsanız, kredi kartı başvuru değerlendirme süreci ile hiçbir alakası olmayan ancak kara para ile mücadele için masak tarafından zorunlu hale getirilen bu belgeleri temin etmeniz gerekiyor.
Kredi kartı faizi
Kredi kartının yaygın olduğu ülkelerin aksine Türkiye’de kredi kartı faizleri bankalar ve sundukları kredi kartı ürünleri arasında çok farklılık göstermemekte. Merkez Bankası’nın ardarda gerçekleştirdiği rekor faiz indirimlerinin ardından geçtiğimiz günlerde kredi kartı işlemlerinde bankaların uygulanacakları azami faiz oranlarında da indirime gitti. Türkiye’de kredi kartı faizleri konusunda bankalar keyfi bir uygulamaya gidemiyorlar. Yurtdışında kredi kartı işlem tipine göre farklı faiz oranları uygulanabilirken, ülkemizde kredi kartı işlemleri için iki temel faiz kullanılıyor, akdi faiz oranı ve kredi kartı gecikme faiz oranı. Geçtiğimiz yıllarda bankalar tarafından gerçekleştirilen tüketicilerin aleyhine uygulamalar, artan tüketici mağduriyeti ve kamuoyu baskısı, hükümeti bankaların kredi kartı uygulamalarına yasal olarak müdahalede bulunmak zorunda bıraktı. Bu müdahale sonucunda bankalar tarafından uygulanan farklı faiz ve ücretlere bazı sınırlamalar getirildi ve günümüzde devam eden kredi kartı uygulamaları ortaya çıkmış oldu. Kredi kartı borç tranferi
İleriye dönük kredi kartı alacakları, kredi kartları performansını gösteren önemli göstergelerden biridir. Kredi kartı borç transferi BDDK tarafından dönemsel olarak yayınlanan bankacılık sektörü yönetici kesimi beklenti anketinde PDF görebileceğiniz gibi tüketici kredilerinde takipteki alacakların artacağına dair beklentilerin devam ettiği bir dönemde olmamızdan dolayı şu sıralar pek başvurulmayan, ancak bundan önce bankalar tarafından dönem dönem kullanılan bir stratejidir. Temelde “başka banka kartınızdaki borcunuzu getirin biz kapatalım, sizi bizim kredi kartımıza borçlandıralım. diyen bu tür kampanyalar ile az da olsa yeni müşteri, aktivasyon ve faiz gelirlerinde artış için yola çıkılır. Bankanın başvuru sahibini kredi ilişkisi içerisine girmeye uygun bulması durumunda, borcun kredi kartı faizlerinden daha hesaplı ancak normal kredilerden daha maliyetli olan kredi paketleriyle belli vadelerde eşit taksitlerle geri ödemesine imkan veren finansman imkanına borç transferi denir. Borcu borçla kapatmak istediğinizi bildikleri için normal bir kredi işleminden daha fazla maliyetlerle karşılaşmak olasıdır.
Kredi kartı ücretleri
Kredi kartları işlemlerinde uygulanan faiz oranlarından sonra üzerinde en çok tartışılan konulardan biri hiç şüphesiz kredi kartı ücreti. Bu konu gündemde birçok defa yeraldı ve birçok defalarca mahkemelere ve tüketici heyetlerinde taşındı. Bankalar birliği, kredi kartı hizmetleri kapsamında talep edilen kart ücretinin yasal olduğunu belirtiyor. Bu konuda net bilinmesi gereken bir konu var, eğer banka ile imzaladığınız sözleşmede kart ücreti ile ilgili madde belli puntolar ile belirgin bir şekilde yazılmadıysa, bankanızın sizden talep ettiği kart ücretine gerekli yerlere başvurarak itiraz etmeniz durumunda, başvurularınız lehinize sonuçlanacaktır. Hakkınızı aramak konusunda kararlıysanız öncelikle bankanızdan imzaladığınız sözleşmenize ait bir kopyayı bankanızdan yazılı olarak talep etmeniz gerekiyor. Aslına bakarsanız bu kararı verdikten sonra banka ile tüm irtibatınızı yazılı olarak devam ettirmeniz gerekiyor. Sanayi ve ticaret bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu mayıs ayında yasalaşması planlanan tasarı bu haliyle yasalaşırsa, bankalar kredi kartı üyelik ücretlerini sadece kredi kartlarının yenilemesi sırasında talep edecek. Şu anda kart kullanım süreleri 2 ila 3 yıl arasında olduğu düşünülürse bankaların kredi kartı aidatlarını ancak 3 senede bir talep etmeleri mümkün olacak. Öte yandan bu engeli aşmak amacıyla bankaların verdikleri kredi kartı kullanım sürelerini daha kısa tutarak yine yıllık ücret talep etmeleri mümkün gib gözüküyor.