Haberleri takip ediyorsanız görmüşsünüzdür, ünlü türkücü kahtalı mıçı ve japon yeni ile konut kredisi kullanan 30 kadar mağdur tüketici taksim’de gösteri yaptılar. Gösterideki söylem yine aynı ” devlet bize yardım etsin ” devletin bu konuda bir şey yapmaması ihitmaline karşı bugün tüketicilerin neler yapabileceğine kısaca değinmek istiyoruz. Dövize endeksli kredi yüzünden ilk mağduriyet yaşayan kahtalı mıçı ve kader arkadaşları değil. zaman içerisinde ilk olarak 1994 sonrasında 1998 ve 2001 yılındaki krizler sırasında yaşanan büyük devalüasyonlar neticesinde ciddi sayıda vatandaş döviz kredisi mağduru oldular. Her bir mağduriyette popülist nedenlerle bir şekilde bu kredi mağdurlarına devlet tarafından yardım edildiği için alınması gereken derslerin alınmadığını aynı hatanın farklı kişilerce tekrar yaşandığını görüyoruz. Bu durum ulus olarak yakın tarihimizde yaşananlardan ziyade, osmanlı tarihine ve özellikle haremde yaşananlara daha çok önem verdiğimizden kaynaklanıyor olabilir. Gündemdeki vakalara baktığımızda mağduriyete sebep olan japon yeni ile konut kredisi kullanım kararlarının hemen hepsinin 2008 yıllarda verildiğini görüyoruz. Ne tesadüf ki aynı dönemde “mortgage kredilerinde doğru para birimi ne olmalıdır.?” başlıklı bir yazı kaleme almışız ve böyle bir tercihin risklerinin ne olduğunu dile getirmişiz. O sebeple bu konunun detaylarına bir kez daha girmeden, yazımıza güncel durumla devam etmek istiyoruz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki “devlet japon yeni mağdurlarına yardım eli uzatmayacak.” diye kesin konuşmamız mümkün değil. Zira önümüz seçim ve türk siyaset tarihi bu tür dönemlerde bu tür mağduriyetlere müdahalelerin yapıldığı örneklerle dolu. Ancak bu bir beklentidir ve gerçekleşmesi üzerine bir pozisyon almak riske girmek anlamına gelecektir.
Japon yeni ile borçlananların borçları kur riskini alarak başladıkları tarihten bu yana TL cinsinden neredeyse iki katına ulaşmış olduğu için, zararın neresinden dönülmesi gerektiğine dair karar buna göre vermelidir.