“Yerli askeri ekipmanların oranı yüzde 86’ya çıktı.”
Buna ilaveten ithalatın düşürülmesi amacıyla Türkiye’de üretim yapan şirketlerin teşvik edileceğini bildiren şimşek, savunma alanında halihazırda büyük başarı sağlandığı ve yerli askeri ekipmanların oranının yüzde 86’ya çıktığını bilgisini verdi.
Türkiye’nin kırılganlıklarından kurtulmak için makro ihtiyati önlemleri de kullandığını vurgulayan şimşek bu çerçevede mali disiplin, sıkı para politikası duruşu ve yapısal reformların büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Şimşek, hükümetin döviz piyasasında yaşanan dalgalanmaları önlemek için şirketlerin döviz üzerinden borçlanmasına yönelik bazı düzenlemeler getirdiğini hatırlatarak, “Bu düzenlemeyle, kura karşı doğal olarak korumaya sahip olan ihracatçı şirketler veya kendilerini finansal olarak koruyabilecek şirketlerin dövizle borçlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin görece düşük mali açığa ve kamu borcuna sahip olduğunu aktaran şimşek, mali açığın geçen sene gibi mali genişleme politikalarına başvurulduğu bir yılda dahi GSYH’nin yüzde 2’sini geçmediğini ve kamu borcunun GSYH’ye oranının yüzde 28’de kaldığını kaydetti.
Mehmet şimşek, söz konusu oranların diğer yükselen ekonomilere kıyasla çok düşük olduğuna değinerek,
“Türkiye çok iyi kamu finansmanına sahip. Bize şoklara yanıt verme alanı tanıyan bu avantajı korumayı umuyoruz” dedi.
“Yeni şirket kurmak sadece bir saat alıyor”
Türkiye’nin dünya bankası ile iş yapma kolaylığı konusunda sıkı şekilde çalıştığını da gündeme getiren şimşek şöyle konuştu.
“Sizlere iyi bir haberim daha var. Çok önemli bir yatırım iklimi reformu hakkında konuşacağız. Bu yılın mart ayında birinci sınıf bir reform gerçekleştirdik. İş yapma kolaylığı açısından ilk üçte genelde yeni zelanda, Singapur ve hong kong yer alır. Bu ülkelerde yeni bir şirketin kurulması yarım gün alır.
Türkiye’de şirket kurmak artık sadece bir saat alıyor. Bu önemli reformla Türkiye’nin iş yapma kolaylığı listesinde önce 30, sonra 20’li basamaklara yükselmesini umuyoruz. Türkiye şu an 60’ncı sırada yer alıyor.”
“Bankacılık sektörü türkiye’nin parladığı alan”
Şimşek, türkiye’nin diğer yükselen ekonomilere kıyasla parladığı alanlardan birinin ise bankacılık sektörü olduğunu belirtti.
Uluslararası standartlara oranla çok daha iyi sermayelendirilmiş türk bankalarının şoklara karşı dirençli olduğunu vurgulayan şimşek, ayrıca ülkedeki bankaların yüksek kararla hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.
Türkiye’nin yatırımlar bakımından da diğer yükselen ekonomilerle yarışını başarıyla sürdürdüğünü belirten şimşek, çin hindistan ve endonezya’nın ardından dördüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Şimşek, Türkiye’nin yapısal reformlar konusunda da kayda değer ilerleme kaydettiğini ifade ederek, vergi, eğitim, iş gücü piyasası, adalet alanlarındaki reformları katılımcılara ayrıntılarıyla anlattı.