İstanbul’da toplu taşımacılıkta kullanılan İstanbul kart’ın yaratıcısı BELBİM AŞ ile bankalararası kart merkezi BKM arasında istanbul kart’ın TROY ile entegre edilmesi için 28 mart tarihinde iyi niyet protokolü imzalandı. Buna göre, entegrasyon sonunda istanbul kart sahipleri kartları ile market, restoran, kafeterya gibi tüm iş yerlerinde alışveriş yapabilecekler. 18 milyon kart ile Türkiye’nin en büyük ön ödemeli kart çözümü olan İstanbul kart, yerli ve milli ödeme sistemi çözüm TROY ile işbirliğine giderek kart sahiplerine toplu taşımanın yanı sıra yurt içi ve yurt dışında alışveriş imkanı da sunacak.
İstanbul kart’ın önündeki fırsat ve engeller
İstanbul kart Kullanımında işlem tutarları ürünün tabiatından dolayı çok düşük. Dolayısı ile bu karta yapılan yükleme tutarları da çok yüksek değil. Ama işlem adedi ve frekansı çok yüksek. 18 milyonluk bu portföyün ne kadarı bankacılık dışında tam olarak bilmesekde ön ödemeli kart pazarında bankasız nüfus için rekabet eden kuruluşlar için önemli bir rakip oldukları kesin.
Tabi bu bütün bunlar kağıt üzerinde. Zira alışveriş, para çekme, yatırma vs. gibi özellikleri ekleyelim istanbul kart’a dediğinizde BDDK’nın konuyla ilgili olarak getirdiği yasal düzenlemeler ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Bir kere ön ödemeli kartlarda aynı kartı birden fazla kullanalım dediğinizde kartı kayıt etme zorunluluğu gerekiyor. Şu anda 18 milyon İstanbul kart’ın kaçının kayıtlı olduğu tamamen muamma.
Ayrıca kayıtlı olsa da kimlik teyidi yapılmamış ön ödemeli kartlarda aylık 750 TL limit söz konusu.