İstanbul sanayi odası İSO türkiye imalat PMI anketinin şubat ayı açıklandı. Eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre ocak ayında 49,2 olarak gerçekleşen manşet PMI şubatta 50,2’ye yükselerek yeniden 50,0 eşik değerinin üzerine çıktı. Son veri faaliyet koşullarının ılımlı düzeyde olsa 8 aydır ilk kez iyileştiğine işaret etti.
Şubat ayında genel faaliyet koşullarının güçlenmesinde imalat sanayisi üretiminin yeniden büyümeye geçmesi belirleyici oldu. Üretim geçen yılın haziran ayından bu yana ilk kez artış kaydetti ve güçlü şekilde toparlandı.
Üretimde artış bildiren anket katılımcıları müşteri talebinin iyileşme sinyalleri verdiğine dikkat çekti. Yeni siparişler azalmaya devam etse de şubattaki düşüş 8 aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleşti. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerindeki gerileme hız kesti. Yeni siparişlerin iyileştiği yönündeki kısmi sinyaller ve artan üretim gereksinimleri firmaların satın alma faaliyetlerini son 8 ayda ilk kez genişletmelerini sağladı. Buna rağmen girdi stokları azalmaya devam etti. Söz konusu azalışta süveyş kanalı’nın ilişkin sorular nedeniyle tedarikçilerin girdi teslimlerinde yaşanan gecikmeler etkili oldu. Satın alma faaliyetlerindeki toparlanmaya karşın gönüllü istifalar ve yeni personel bulmakta yaşanan zorluklara bağlı olarak istihdam düşüş kaydetti. Yine de imalatçılar birikimiş işlerindeki azalma eğilimi sürdü. Ham madde ve nakliye fiyatlarındaki yükseliş türk lirasındaki değer kayıpları ve asgari ücrete yapılan zamma bağlı olarak girdi maliyetleri keskin şekilde artmaya devam etti. Öte yandan söz konusu artış önceki aya göre hafif hız kesti. Buna rağmen nihai ürün fiyatlarında son 6 ayın en hızlı artışı gerçekleşti.