İSO türkiye ihracat iklimi endeksi martta 51,6 oldu.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen istanbul sanayi odası İSO türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi’nin mart 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Şubatta 51,1 olan istanbul sanayi odası türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi martta 51,6’ya yükselerek üst üste üçüncü ay eşik değer 50’nin üzerinde gerçekleşti. Endeks, ihracat iklimindeki iyileşmenin ılımlı ancak son 10 ayın en belirgin düzeyinde olduğuna işaret etti.
ABD güçlü büyüme performansı korudu. Avro bölgesi’nde en büyük iki ekonomisi olan almanya ve fransa’da ekonomik aktivite ilk çeyrek sonunda sert şekilde daralmaya devam ederken diğer bölgelerde talep eğilimleri daha olumlu seyretti. İtalya ve ispanya gibi diğer avro bölgesi ekonomilerinde büyüme ivme kazandı ve her iki ülkede de genişleme oranları son 11 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Birleşik krallık’ta ekonomik aktivite aylık bazda güçlü artış kaydetmeyi sürdürdü. Üretimin son 14 aydır artış gösterdiği ABD Şubat ayına kıyasla hız kesmekle beraber güçlü büyüme performansını korudu. Çin’de üretim artışı son 10 ayın en yüksek seviyesinde türk imalat sanay sektörünün ana ihracat pazarları içerisinde talep koşullarının en güçlü iyileştiği ülke ihracat hacminden yüzde 3,5 pay alan birleşik arap emirlikleri BAE oldu. Yunanistan suudi arabistan ve hindistan’da da ekonomik aktivite keskin artış kaydetti. Öte yandan bazı orta ve doğu avrupa ekonomilerinde daha olumsuz bir görünüm ortaya çıktı. Romanya polonya ve çek cumhuriyeti’nde imalat sanayi üretimi düşüş kaydetti. Bölgedeki genel eğilimden ayrışan rusya’da ise iktisadi faaliyet son 14 ay boyunca genişleme kaydetti.