İş bankası çevreye yatırım fonu.

Uzun zamandır eve hafta içi gazete almıyoruz. Hafta içi günlük gazetelerin yerini online gazete ve haber siteleri almış durumda. Bugün bir doktor ziyaretinde beklerken hürriyet gazetesi’nin ekonomi sayfasında iş bankası tarafından “Günün yatırım aracı” başlığıyla yayınlanan bir iş bankası reklamına rast geldik. Reklamda aynen şöyle yazıyordu:
“Ben kazanırken sincaplar da kazanamaz mı? Çevreye yatırım fonu alırsanız, tavşanlar bile kazanır.
Herkesin yatırımlardan beklentisi farklı, çözüm için adres aynı. Zengin yatırım portföyü ve 87 yıllık deneyim iş bankasında Gelin sizinde birikimlerinize birlikte değer katalım.
İsbank.com.tr”
Konuyla ilgisi olmayan birisi için bu başarılı sayılabilen bir reklam, ancak bizim yatırım fonları konusuna aşinayız, dolayısıyla bu reklamda bir gariplik hissettik. Ama gelin önce iş Bankası çevreye yatırım fonu’mı tanıyalım. İş bankası B tipi değişken tema çevre fonu
Çevreye yatırım fonu, çevresel sorunlara duyarsız almak istemeyen yatırımcılar için bir taraftan yatırım seçeneği oluştururken, diğer taraftan da çevreye yatırım yapma imkanı sunuyor, fondan elde edeceği gelirin yarısını topluma yatırım amacıyla TEMA vakfı’nın çevre projelerine aktararak somut çevresel projeleri hayata geçiriyor. Diğer yatırım fonlarından farklı olarak, çevreye yatırım fonu’nun alım satımını yalnızca TEMA gönüllüsü olan yatırımcılar yapabiliyor.
Çevreye yatırım fonu, sermaye piyasası kurulu’nun düzenlemelerine tabii B Tipi değişken fon türünde kurulmuş. İş Bankası’nın web sitesinde fonun bu özelliğiyle değişen piyasa koşullarına daha çabuk uyum sağladığı ve yatırımcılarına getiri fırsatları yarattığı söyleniyor. Peki gerçekten kazandırıyor mu?
Son 12 ayda eksi performans
Reklama konu olan iş bankası çevreye yatırım fonu’nun performansına baktığımızda son 3 aylık ortalama getirisinin son 12 aylık ortalama getirisinin ise olduğunu gördük.
Yani iş bankası çevreye yatırım fonu’nda da hisse senedine dayalı yatırım fonlarının birçoğunda olduğu gibi son 12 ay söz konusu olduğunda bir değer kaybı söz konusu. Bu, “gelin sizin de birikimlerinize beraber değer katalım.” diyerek bahsettikleri fonun son bir senelik performansıyla vaadin alakası olmadığı gibi bir durum ortaya koyuyor ki, aldatıcı reklam olarak bile değerlendirebilir. Tavsiye edilen fonun doluluk oranı ise sadece %3.
Yatırım fonu almadan önce bunlara dikkat
Bu yüzden yatırımcıların yatırım fonlarına, özellikle de hisse senedine dayalı olanların yatırım yaparken referans olarak bankaları almamaları daha mantıklı olacaktır. Öncelikle fonun son 12 aylık performansını incelenmeli. Fonun kaç yaşında olduğu, dayanak varlıkların ne olduğu ve tipi öğrenilmeli. Daha sonra söz konusu yatırım fonu hisse senedi içeriyorsa, hisse senedi alanında faaliyet gösteren profesyonellerden İMKB için kısa-orta vadeli beklentiler öğrenildikten sonra bunlar beraberce değerlendirilip karar vermeli.