İhtiyaç Kredisi Neden Onaylanmaz?
İhtiyaç kredisinin onaylanmamasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin başında kredi notunun düşük olması gerekir. Kredi çekebilmek için kredi notunun en azından 1100 olması gerekir. İhtiyaç kredisi reddedilme nedenleri şunlardır.
- Düşük kredi notu: 1100’ün altında kredi notu alan kişiler orta riskli olarak tanımlandığından ihtiyaç kredisi başvurularının onaylanmama ihtimali yüksektir.
- Gelir yetersizliği: İhtiyaç kredisi geri ödeme taksitleri tüketicinin toplam gelirinin yarısı ile sınırlandırılmıştır. Tüketicinin aylık gelirinin yarısından fazla taksiti olan bir krediye başvurması durumunda kredi onaylanmaz.
- Bankanın kara listesinde olmak: Daha önceki dönemde kullanılan kredinin zamanında ödenmemesi nedeniyle hukuki işlem başlatılan kişiler 5 yıl süreyle bankaların kara listelerinde yer alır. Kara listede olanların ihtiyaç kredisi başvurusu onaylanmaz.
- Evrak ya da belge eksikliği: Çok önemli bir neden olmaksızın başvuru dosyasındaki bir evrak eksikliği de kredi talebinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Bu durumda eksik evrak tamamlanarak kredi onayı alınabilir.
İhtiyaç Kredisi KKDF Nedir?
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun kısaltması olan KKDF, 26.08.1989 tarih ve 20264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hakkında Tebliğ’in 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilen 2-a maddesine göre ihtiyaç (tüketici) kredilerinde hesaplanan faizin %15’i olarak uygulanır. Aylık olarak hesaplanır.
İhtiyaç Kredisi BSMV Nedir?
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin kısaltması olan BSMV oranı 1998/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca ihtiyaç (tüketici) kredilerinde %5 olarak uygulanır. İhtiyaç kredilerinde BSMV, ödenen toplam faiz tutarı üzerinden %5 olarak hesaplanır.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?
İhtiyaç kredisi, genel olarak ipoteksiz bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi oranları genel olarak yüksek değildir. Düşük tutarlarda çekilmeleri sebebiyle herhangi bir ipotek zorunluluğu da söz konusu değildir. Ancak en uygun tüketici kredisi için başvuru yapan tüketicilerden, dönem dönem kefil talep edilmesi mümkündür. Kefil talebinin temel nedeni, yeterli olmayan kredi notu ve belgelenebilir gelirdir.
Erken İhtiyaç Kredisi Kapatma Cezası ve İndirimi Nedir?
İmzalanan sözleşmede aksini ifade eden bir ibare yer almıyorsa, erken kredi kapatma nedeniyle herhangi bir ceza uygulanmaz. Ancak bireysel ihtiyaç kredisi kullanan kişiler, kredi karşılığında bankaya faiz ödemesi yapar. Bireysel kredi faiz oranları, anlaşma yapılan döneme göre değişiklik gösterir. Kredinin erken kapatılması durumunda, bankaların temel ihtiyaç kredisi faiz oranları, erken kapatılan süre için ödenmez. Erken kapatma sebebiyle en düşük ihtiyaç kredisi geri ödemesi yapılmış olunur.
İhtiyaç Kredilerinde Cayma Hakkı Var Mıdır?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca ihtiyaç kredilerinde tüketicilerin 14 gün içinde koşulsuz, şartsız olarak cayma hakkı bulunur. Bu süre aralığında krediye dokunulmamış olması halinde herhangi bir ek faiz ödemesi yapılmaz.