İhtiyaç Kredisi Ne Kadar Çekilir?
Bireysel kredi türlerinden biri olan ihtiyaç kredisi, hem bireysel ihtiyaçların hem de işletme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla talep edilen bir kredi türüdür. Kişiler, üst sınır olan 100.000TL’yi geçmemek şartıyla ihtiyaçları doğrultusunda kredi çekebilir.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
İhtiyaç kredisi, aktif olarak çalışan ya da belgelenebilir geliri bulunan kişiler tarafından talep edilebilir. Gelirini belgeleyebilen, banka tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz tamamlayan kişiler, kredi notlarının da yeterli olması durumunda ihtiyaç kredisi alabilir. Bunun için banka şubelerinden, bankaların dijital mecralarından başvuru yapılabilir.
İhtiyaç Kredisi Ne Zaman Sonuçlanır?
İhtiyaç kredisinin sonuçlanma süresi, belirli kriterlere göre değişiklik gösterir. Aktif olarak kullandığı bir banka üzerinden başvuru yapan tüketiciler, kredi notlarının ve belgelenebilir gelirlerinin yeterli olması durumunda 1 gün içerisinde ihtiyaç kredisi çekebilir. Bu süreç, 1 haftaya kadar uzayabilir.
Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?
Emekliler, belgelenebilir geliri talep ettiği kredinin aylık taksiti açısından yeterli kabul edilenler, aktif olarak çalışanlar ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilir. Kredi talebine dönüş yapılırken kredi notu, belgelenebilir geliri, sigorta geçmişi gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?
İhtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken anapara, aylık faiz oranı, vade ve vergiler göz önünde bulundurulur. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra her ay için kalan anapara tutarı üzerinden aylık faiz hesaplaması yapılır. Aylık taksitte anapara, faiz, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) toplamı bulunur.
İhtiyaç kredisi hesaplamasında kredi çekilecek tutar, faiz oranı ve vade olarak 3 kriter vardır. Kredi hesaplaması aşağıdaki bilgilerle yapılır.
- Anapara: Toplam çekilen ihtiyaç kredisi tutarı
- Faiz: Kullanılan kredi için ödenecek faiz oranı
- Vade: Borcun ne kadar sürede ve hangi periyotlarda ödeneceği
İhtiyaç kredisi hesaplamak için önce ihtiyaç kredisi hesaplama alt formülleri ile gerekli sayıların bulunması gerekir. Kullanılacak ilk alt formülde aylık ödeme tutarı bulunur. Aylık ihtiyaç kredisi ödeme tutarı hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.
- İhtiyaç Kredisi Taksit = Anapara x (Aylık Faiz Oranı (1 + Aylık Faiz Oranı)Vade)/ ((1 + Aylık Faiz Oranı)Vade-1)
Örnek olarak aylık %2 faiz oranıyla 36 ay vadeli 10.000TL’lik örnek bir ihtiyaç kredisinin aylık geri ödemesi şu şekilde hesaplanır.
Anapara: 10.000
Aylık faiz oranı: 0,02
Vade: 36 ay
= 10.000 x 0,02 x (1,02)36/ (1,02)36– 1
=392,33 TL aylık ihtiyaç kredisi geri ödeme tutarı olur.
Vade sonuna kadar yapılacak ödeme sayısı: 36
Kullanılan kredi (anapara): 10.000TL
Toplam geri ödeme = Aylık taksit X Toplam ödeme sayısı
392,33 x 36 = 14.123
Ödenen toplam faiz= Toplam geri ödeme – Anapara
14.123 – 10.000 = 4.123
Güncelihtiyaç kredisi faizleriyle hesaplama yapmak için, kredi hesaplama modülleri kullanılabilir. İlgili dönemde (varsa) bankaların faizsiz ihtiyaç kredisi kampanyalarına da ulaşılabilir.
İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredisi, gerek bireysel ihtiyaçların gerekse de işletme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla kullanılabilen bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi başvurusu, doğrudan bankaya gidilerek yapılabileceği gibi bankaların dijital kanalları üzerinden de yapılabilir. İhtiyaç kredisi başvuru kanalları şunlardır.
- Online bankacılık
- Bankaların çağrı merkezleri
- Bazı bankalarda SMS ile
- Banka şubeleri
- Banka ATM’leri
- Kredi vermeye yetkilendirilmiş kuruluşlar
İhtiyaç kredisi başvurusu için banka tarafından başvuru sahiplerinden bazı belgeler istenir. Başvuru belgeleri gelir durumuna ya da çalışma şekline göre değişir. İhtiyaç kredisi başvurularında gerekli belgelerin listesi aşağıdaki gibidir.
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah belgesi
- Ek gelir belgesi (varsa)
Bu belgelere ilave olarak özel sektör çalışanları için ek ihtiyaç kredisi başvuru belgeleri şunlardır.
- SGK dökümü
- Maaş bordrosu
- Çalışılan şirkete ait imza sirküleri
Kamu çalışanları için sadece maaş bordrosu, emekliler için ise emekli aylığı dökümü gereklidir.