Kim ne derse desin, Türk halkı yatırım deyince vadeli mevduatı tercih ediyor. Hal böyleyken mevduat faiz oranlarına hassasiyeti de oldukça yüksek oluyor. Bu yüzden geleneksel mecrada bankalar tarafından “hoşgeldin faizi” adı altında yapılan reklamlar, şubede müşteri trafiği yaratmak açısından en yüksek verim alınan araçların arasında yer alıyor. Birçok TV izleyicisi aylık ortalama mevduat faizi hakkında bir bilgisi olmadığı halde, sorgulamadan gidip benzer kampanyalar yapan bankayı ziyaret ediyor veya alternatif faizler hakkında bilgi sahibi olmaya karar veriyor. İşte bu yüzden bugün size kenarda biraz parası olan tüketicinin bile duyduğunda kulak kabarttığı “hoşgeldin faizi” hakkında bilgi vermek istiyoruz. “hoşgeldin faizi” veya bazı bankaların vadeli mevduat, kırık vadeli mevduat veya günlük mevduat hesaplarıyla ilişkili ürünlerde yeni müşteri veya inaktif müşterileri çekmek için kullanılan bir pazarlama aracıdır. Kampanya kapsamına göre, kampanya yapılan ürüne ait bir aktif hesabı olmayan veya halihazırda bankanın müşterisi olmayan tüketicilere uygulanır.
Genelde reklamlarda ifade edilen bu faiz oranları brüt oranlarıdır. Bu orandan vergi olarak kesilen stopaj düşerek net faiz oranına ulaşmanız gerekir. Mevduat hesabı faiz getirisinden yapılan stopaj kesintisi, mevduat hesabının vadesine göre %15 ila %10 arasında değişir. Hoşgeldin faizi belirli bir süreyle uygulanan istisnadır. Bu istisna süresi mevduat faizleri için konuştuğumuzda 30 ila 90 gün arası değişir. Süre sonunda ilgili ürüne uygulanan asıl faiz oranlarına dönülür.
Burada öncelikle bilinmesi gereken, Tanışma faizi oranlarının her zaman piyasadaki en rekabetçi faiz oranı olmayacağıdır. İlgili bankanın kendi uyguladığı faiz oranlarına kıyasla avantajlı veya rekabetçi oranlar olabilir, ama eğer faiz hassasiyetiniz varsa piyasada benzer ürünlerin güncel faiz oranlarını mutlaka karşılaştırın.
Mesela finansbank çift sarılı hesap için bir tanışma faizi kampanyası başlattı. Ancak bu oran hala enpara.com’un 32 günlük faiz oranından düşük. Üstelik çift sarılı hesap’ta bir de hesap işletim ücreti uygulaması mevcut. TEB’in ING Turuncu hesap’tan epey bir “esinlenerek” çıkardığı marifetli hesap’ta ise 30 günlük hoşgeldin faiz oranı %9
Diğer bir deyişle, piyasadaki muadil ürünlerde uygulanan faiz oranlarını incelemeden “hoşgeldin faiz oranı” tanımlamasına kanıp hesap açarsanız, hoş gelirsiniz ama geldiğiniz ortamı hoş bulamayabilirsiniz.