Geçtiğimiz hafta cuma günü hürriyet’te yayınlanan bir haberde, 1 ekim tarihinden kayıt yaptırılması zorunlu olan ve sosyal güvenlik kurumu SGK tarafından yürürlüğe girecek olan genel sağlık sigortası GSS hakkında bilgi verildi. Ancak hemen ertesi gün çıkan başka haberde, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ömer dinçer, SGK’nın sistemin işleyebilmesi için gereken altyapıyı ve gelir tespit çalışmalarını yetiştirmesinden dolayı GSS uygulamasını 2011 yılı sonuna kadar uzatacaklarını bildirdi. Sosyal güvencesi olan ve olmayan tüm tüketiciler için önem teşkil eden bu iki haberin de detaylarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Genel sağlık sigortası uygulaması nasıl işleyecek.
Genel sağlık sistemi gereği 59 milyon kişi genel sağlık sigortası GSS kapsamına girecek. SSK bağ-kur ve emekli sandığı kapsamındakilerin dışında, sosyal güvencesi olmayan ve yeşil kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişinin kayıt olması gerekecek. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar belirlenen tarihlerde başvurdukları takdirde GSS kapsamına alınacaklar fakat sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödeyecekler. Sisteme dahil olmayanlar ise 760 lira para cezasına çarptırmanın yanı sıra yapılacak olan gelir tespitinde aylık gelirleri de 1521 liranın üzerinde sayılarak maaşlarından sigorta primi için her ay 182 lira para kesilecek.
Kaymakamlıklar ve valilikler tarafından yapılacak gelir tespiti sonucunda, aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların primlerini devlet ödeyecek. Sisteme dahil olmak için eşlerden birisinin genel sağlık sigortalı olması yeterli olacak. Sosyal güvenlik kurumu, yapılacak gelir tespitinden sonra her ailenin gelir düzeyini belirleyecek. İşsiz olduğu için belgelenebilir bir geliri olmadığından bu ailelerin gelir tespiti yapılan harcamalar üzerinden yapılacak. Örneğin kira ödemesi, faturalar gibi harcamalar üzerinden bir gelir hesaplamaya çalışılacak ve bu gelir üzerinde hangi dilime giriyorsa ona göre bir sigorta primi belirlenecek. gelir tespiti yapılırken belgelenmemiş kira veya tarla gelirleri, banka hesapları gibi kazançlar göz önünde bulundurulacak.