Ocak ayının sonlarına doğru yaklaşan sicil affından sonra birçok okuyucumuz bize yeni yasanın bankalar tarafından dikkate alınmadığına dair geri dönüş yaptı. Uygulama ile ilgili yardımcı olacağına inandığımız birçok bilgiyi burada çeşitli makale ve yorumlarla sizlerle paylaştık.
25 şubat 2009 star gazetesi’nde yayınlanan bir haber, sicil affı konusunda Garanti bankası’nın izleyeceği politikalar hakkında ipucu vermesi açısından önem taşıyor. Garanti bankası Genel müdürü ergün özen “müşterilere bir şans vermek lazım. Biz sicilden ziyade şu andaki durumuna bakarız. Mevcut durumu bizim açımızdan ehven ise, zaten yeterli koşulları gösteriyorsa bizim açımızdan bir problem yok” diye belirtmiş.
Garanti bankası’nın sektör içindeki önemi
Bankacılık sektöründe dönem dönem görev yapmış biri olarak, Garanti bankası’nın sektörde öncü olarak görülen bir banka olduğunu söylememiz gerekiyor. İnnovasyona verdikleri önemi ve zaman içerisinde bu yönde yaptıkları yatırım sayesinde kazandıkları rekabetsel avantajları, Türk bankacılık tarihine kısaca bir göz atarak farketmek mümkün. Türkiye’de en çok tercih edilen banka internet şubesi olması, kimsenin bir göz atarak farketmek mümkün. Türkiye’de en çok tercih edilen banka internet şubesi olması, kimsenin düşünmediği bir dönemde elma hesabı uygulaması ile Türk piyasalarına girmesi bunlardan sadece ikisi. Sizde piyasadaki mevcut bankacılık ürünlerine göz attığınızda bu örnekleri arttırabilirsiniz.
Öncelikle söylememiz gerekirki bu bir reklam yazısı değildir. Garanti Bankası’nın uygulamalarının veya ürünlerini övmek yapmak istediğimiz en son şey. Ama burada innovasyon konusunda Sezar’ın hakkını sezar’a vermek gibi yükümlülüğümüz var. Dediğimiz gibi getirdiği yenilikler sayesinde rakiplerine karşı elde ettiği avantajlar ve başarılar, sektör içerisinde yakından takip edilmesine, hatta birçok açıdan kopyalanmasına neden oluyor. İşte bu nedenle Garanti Bankası’nın sicil affı ile ilgili izleyeceği politika kritik önem taşıyor. Biz bu politikaların sektör büyük bankaları dahil olmak üzere sektöre örnek teşkil edeceğine inanıyoruz. Geçmişte birçok defa böyle oldu, niye bu sefer de böyle olmasın. ?
Bankalar “müşterinin mevcut durumunu” nasıl tespit ederler ?
Bankalar müşterilerin mevcut durum tespitini yaparlarken iki önemli kaynak kullanırlar. Bunlardan ilki, başvuru sahipleri kendi müşterileri ise bu kişilerin kendi sistemlerindeki mevcut kayıtlarıdır.
Bir ikinci kaynak ise KKB kayıtlarıdır. KKB kayıtlarında, müşterilerin diğer banka ve kredi veren kuruluşlarda ne kadar kredisi olduğu, bu kredilerin geri ödeme performansının nasıl olduğu bilgisi detaylı bir şekilde yer alır. Kredi veya kredi kartı geri ödemelerinde varsa gecikme durumları, bu gecikmelerin ne kadar sürdüğü, gecikmelerin belirli dönemler içerisinde ne kadar sıklık ile gerçekleştiği ve kimlerin yasal veya idari takipe uğradıkları, takip durumlarının nasıl sonuçlandığı bilgisi oldukça detaylı ve tarihsel olarak yer alır. Bu nedenle KKB kayıtları, başvuru sahipleri hakkında ikinci ancan en önemli referans kaynağı olarak kullanılmaktadır.