Garanti bankası 23-25 mayıs tarihleri arasında banka bonosu halka arz ediyor. Vade tarih aralığı 26 mayıs – 21 kasım 2011 arasında olan Garanti Bankası bonosu halka arzında, minimum talep tutarı 1.000 TL nominal, talep adımları 1 TL nominal ve katları olarak belirlendi. Faiz oranı ise gösterge tavhil faiz oranı üzerine yüzde 0,50 ek getiri ile ihraç ediliyor. Garanti Bankası tarafından 23-25 mayıs tarihleri arasında ihraç edilecek bu bono 179 gün vadeli ve iskontolu olup, yatırımcı anaparasını ve faizini vade bitiminde bir defada temin edecek. Takip edenlerin bileceği gibi merkez bankası, para politikası stratejisi olarak zorunlu karışıklıkları artırma stratejisini benimsedi ve buna göre hareket ediyor. Ancak son açıklanan kredi büyümesiyle ilgili rakamlardan anlaşıldığı kadarıyla, Merkez Bankası tarafından alınan önlemler kredilerin büyümesinin önünü kesmiyor. Merkez Bankası’nın kredilerde 2011 yılı için hedeflediği yüzde 25’lik büyüme hızının hala çok üzerinde bir performans gözlemleniyor. Bu bağlamda yeni bir zorunlu karşılık artırımı kaçınılmaz gibi bir şey.
Zorunlu karşılıkların artacağını varsayarsanız bankaların yatırımcılardan ihtiyaçları olan kaynağı, zorunlu karşılık ayırmaları gereken mevduatları aracılığıyla değil de bono ihracı yoluyla toplaması güzel bir çözüm. Bonoyla toplanan kaynaklardan zorunlu karşılık alınması bir sigorta primi olarak düşünülürse, banka bonolarının mevduat güvencesi altında olmaması nedeniyle böyle bir kaynak ayırımı söz konusu olmuyor. Üstelik en az 6 aylık vadelerle ihraç edilen bonolar mevduat hesaplarındaki ortalama vadenin üzerinde olmak gibi avantaja sahip. Zorunlu karşılık oranları merkez bankası tarafından bir araç olarak kullanılarak artırılmaya devam edildikçe, 2011 yılı boyunca daha birçok banka tarafından ihraç edilen özel banka tahvil veya bonolarına şahit olacağımıza inanıyoruz.
Garanti Bankası’nın ihraç ettiği bono açısından bakıldığında, gösterge tahvil üzerine binde 5 primli olarak borçlanmak ve toplanan kaynağı zorunlu karşılıkta faizsiz tutmamak nereden baksanız avantajlı bir durum. Tutara bağlı olarak aradaki farkı garanti bankası iki dönem hesap işletim ücreti ve hesap cüzdanı masrafıyla zaten müşterisinden geri kolayca alabilir. Zira bugün bono alsanız, bonoyu aldığınız hesabınızdan gerekli şartları yerine getirmemeniz durumunda temmuzda hesap işletim ücreti olarak 38 TL kesilecek.
Ufak bir not: hesap işletim ücretleri garanti bankası’na has bir uygulama değil, hemen hemen tüm bankalar bu uygulamayı yapıyorlar. Ama kendilerinin konuya dair uygulamalarına ait birinci elden deneyim sahip olduğumuz için örnek olarak kendilerini kullanıyoruz.