Findeks kredi notu bileşenleri.
Bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları %30
Bireysel kredi taksitlerinin ve kredi kartı ekstrelerindeki asgari ödeme tutarlarının zamanında ödenmesi findeks kredi notu’nu yükselten bir unsurdur. Ödemelerin son ödeme tarihinden geç yapılması, Findeks kredi notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.
Mevcut hesap ve borç durumu %25
iyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaba dahil edilmektedir.
Yapı kredi arayışı %20
henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını artıran bir unsurdur. Bununla birlikte notunu etkileme oranı göreceli olarak düşüktür.
Kredi kullanım yoğunluğu %15
Kredi kullanım ve olumlu ödeme tarihçesine sahip olan bir kişinin findeks kredi notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.
Diğer %10
Findeks risk raporu nedir.
Risk raporu, halen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredilerinize ilişkin ödeme geçmişinizi gösteren rapordur.
Bu rapor oluşturulurken ülkemizdeki tüm bankalar ve diğer finans kuruluşlarından aylık olarak alınan kredi kullanım ve ödeme performansı verileri kullanılmaktadır.
Risk raporu temel olarak şahsınıza ilişkin konut-taşıt-tüketici kredileri ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı bilgilerinden oluşmaktadır. Tüm bu kullanmış olduğunuz ürünlere ilişkin bilgiler finans kuruluşları tarafından düzenli olarak Türkiye Bankalar birliği TBB risk merkezi’ne iletilmekte olup, bu bilgiler findeks KKB tarafından düzenlenerek rapora konu edilmektedir.