Enerji grubunda karışık bir seyir.

Tezgah üstü piyasada fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 3,2 nikelde yüzde 1,2 artarken alüminyumda yüzde 2 kurunda yüzde 0,5 çinko’da yüzde 8,2 geriledi. Bakırın libresi 4,14 dolarla şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Analistler fiziki piyasada bakır açığının söz konusu olduğunu belirterek çin’in 2023 yılında kayda değer derecede bakır tükettiğini bunun da talebin güçlü olduğunu gösterdiğini aktardı.
Çin zayıflayan inşaat piyasasına rağmen ülkenin askeri ve ulusal güvnelik alanları için de bakır talebinde bulunuyor. Bu ülkenin yanı sıra avrupa ve hindistan’da yeşil ekonomi ile çevresel ve sosyal kurumsal yönetişim gibi alanlarda etkili olmak için bakıra yöneldi. Çin’de ayrıca bakır izabe tesislerinin üretimi azaltılıcağına dair haberler de bakırda arz endişelerini meydana getirdi. Ülkenin toplam işlenmemiş bakır ithalatının yükselmesi de bakıra talebin arttığını gösterdi. Küresel çapta madenlerin üretimlerinde kesintiye gitmesi de bakırda arz endişelerine bakırda arz endişelerine yol açtı. Arz endişeleri nikel fiyatlarında da yükselişe yol açtı. Avustralya merkezli finansal hizmetler ve altyapı varlık yönetimi şirketi macquarie group’a göre endonezya’daki madencilik faaliyetlerine verilen onay kısıtlanırsa küresel nikel piyasasında bu yıl sürpriz bir açık oluşabilir. Enerji grubunda karışık bir seyir izlendi yılın ilk çeyreğinde enerji grubunda karışık bir seyir izlendi. Ocak mart dönemini brent petrolün varil fiyatı yüzde 12,9 yükselirken new york ticaret borsasında işlem gören doğalgazın ingiliz termal birimi cinsinden fiyatı ise yüzde 29,9 düşüş kaydetti.
ABD’de stokların düştüğünü gösteren veriler ve orta doğu’da devam eden gerginliğin etkisiyle brent petrol fiyatları arttı. Küresel petrol rezervlerinin çoğunu barındıran orta doğu’da artan gerginlik bölgede küresel tedarik zinciri krizinin oluşması ve enerji sevkiyatlarının olumsuz etkilenmesi endişeleri körüklüyor. Bu durum da fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.