Bu başlığı gördüğünüzde “ne krizi neden bahsediyor bu adam” diyorsanız, bu yazının hedeflediği kitlede değilsiniz demektir. Bu da 2015 yılı başından beri bir mağarada mahsur kalmanızdan veya IŞİD tarafından kaçırılıp esir tutuluyor olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Ya da belki anne babanızın size verdiği bonkör harçlıklar ile olan bitenden habersiz instagram üzerinden yürüyüp, kendi kendinizi uyuşturarak yaşamınızı idam ettiriyor olabilirsiniz. Hedef kitle olmamanız belki de sizin suçunuz değildir.
Hedef kitlemizin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz konuya dönersek, Türk lirası nisan ayından bu yana en az %10 değer kaybetti. Yılbaşından bu güne TL’nin dolar karşısında kaybı %25’den fazla. Üstelik enflasyon etkisini daha hesaba katmış değiliz.
Bu sene için aldığınız zammı, zaten şubat ayı içinde kaybettiniz bile. Ücretli çalışıyorsanız bırakın patronunuzun bu kaybı yerine koymaya razı gelmesini, önümüzdeki bir yıl içinde hala aynı patron için çalışıyor olmanız bile sizin için bir şans demektir. Tüm bu ahval ve şerait içinde kriz önlemlerini almaya başlamadıysanız acilen başlamanızı tavsiye ediyorum. Peki nedir bu alınması gereken kriz önlemleri
Bütçe yapıyor olun veya olmayın öncelikli olarak muhafazakar bir strateji belirlemeniz ve giderlerinizi çok sıkı kontrol altına alıp, tasarruf ettiğiniz kısmı birikime ve ardından yatırıma yönlendirmektedir. Bunu başarıyor olmak için hazırda bir bütçenizin olması çok yardımcı olur. Yatırım dediysek gidip paranızı BIST veya forex’te değerlendirilmesini kastetmiyoruz. Kaldıraçlı işlem imkanı tanıyan piyasalardan uzak durun veya bu piyasaları illa deneyeceğim diyorsanız, burada işlem yapacağınız tutarı birikimlerinizin %10 ile sınırlı tutmanızı tavsiye ederim.
Yatırım için TL, USD hatta kıymetli maden cinsinden mevduat bono eurobond gibi ürünlere başvurabilirsiniz.
Sigorta seçeneklerinizi poliçelerinizi yeniden değerlendirin. Unutmayın, bilinçsiz olarak alınan bir sigorta poliçesinin sokağa para atmaktan farkı yoktur. 2015’in son çeyreğine işten çıkarmalar ile giriyoruz bu demektir ki, eğer işten çıkarılma olasılığınız varsa işsizlik sigortası yaptırmak için geç kaldınız. Bu seçeneği yılbaşında değerlendirmeniz gerekirdi. Bu saatten sonra yaptıracağınız işsizlik sigortasından tazminat ödemesi yapmamak için sigorta şirketleri bin dereden su getirecektir. Hem kendinizi yıpratmayın hemde o parayı boşuna harcamayın biriktirin. Ev yangın kasko sigortaları eviniz ve beklenmedik hasarlar için cebinizden para çıkmasını kısmen, veya tamamen engel olabilir bu yüzden gereksiz riskleri tespit edip bunları sigorta poliçelerinizin kapsamlarından çıkartın. Bununla ilgili en büyük desteyi profesyonel bir sigorta acentesinde alabilirsiniz. Öyle bankanızın şubesindeki veya çağrı merkezi personelinden değil.