Pekcan, dünya ekonomisindeki gelişmeler, küresel tedarik zincirinin yön değiştirmesiyle türkiye’nin jeopolitik konumu ve tüketici pazarlarına yakınlığı avrupa birliği standartlarında kaliteli üretim altyapısı, eğitimli iş gücü ve rekabetçileriyle küresel tedarik zincirlerindeki değişimde dijitalleşmeye yatkınlığıyla daha fazla yer alacağını öngördüklerini kaydetti.
Dünyada doğrudan yatırımcıların yüzde 42 azaldığı bir dönemde Türkiye’ye ocak-kasım döneminde 6.1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini vurgulayan pekcan “Bunun da önümüzdeki reform paketiyle çok ciddi oranda artacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Pekcan, son 2 yılda diyarbakır’a bakanlık olarak 3.7 milyon lira ihracat, eximbank kanalıyla 7.6 milyon dolar ihracat desteği verdiklerini aktararak, “diyarbakır da bizi mahcup etmedi. yüzde 16.4 ihracat artışıyla 255 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İnşallah 2021’de de bu rakamları artırarak sürdüreceğiz.” dedi.
Bakanlık olarak kadın girişimcilere yönelik destekleri bulunduğunu bildiren pekcan, kadın girişimcilerin kooperatifleşmesine yönelik de destek verdiklerini kaydetti.
Kadın kooperatifler için 150 bin liraya kadar olan desteklerden diyarbakır’da 5 kadın kooperatifinin yararlandığını 452 bin lira destek verdiklerini belirten pekcan, 2021’de bu süreci devam ettireceklerini, başvuru süreçlerinin 28 şubat’a kadar süreceğini söyledi.
Bakan pekcan, üretim, tarım, sanayi, kültürel birikim, tarihsel zenginliği ve turizm merkezi olma özelliği ile diyarbakır için daha başka neler yapılabileceğini bugün gerçekleştirecekleri temaslarla değerlendireceklerini sözlerine ekledi.
Bakan pekcan daha sonra valilikte düzenlenen, esnaf ve sanatkar odaları, sanayi ve ticaret odaları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı istişare toplantısına katıldı.