Yeni bir gelişme olarak brezilya maliye bakanı fernando haddad ülkenin süper zenginlere vergi uygulama girişiminin ilerleme kaydettiğini belirtti. Brezilya’nın G20 dönem başkanlığı sırasında savunduğu öneri, servetin vergilendirilmesi konusunda küresel bir uzlaşı sağlamayı amaçlıyor. Uluslararası para fonu ve dünya bankası bahar toplantılarında bu açıklamaları yapan haddad G20’nin bu tür vergi girişimlerini siyasi olarak desteklemek için temmuz ayında ortak bir dekorasyonu görüşeceğini vurguladı. Söz konusu dekarasyon, dünyanın en büyük ekonomilerinin maliye bakanlarını konuyu ele almak üzere bir araya getirmede önemli bir adım olarak görülüyor. tam destek verdiğini teyit etti. Le maire’nin desteği, en varlıklı bireyleri hedef alan yeni bir vergilendirme çerçevesine yönelik çabalara önemli bir ağırlık katıyor. Bu girişim sadece vergi gelirlerinin arttırılmasıyla ilgili değil, aynı zamanda daha geniş kapsamlı küresel sorunların ele alınmasıyla da ilgili. Haddad önerilen bu vergilendirmeden elde edilecek fonların açlıkla mücadeleye ve daha sürdürülebilir, daha yeşil bir ekonomiye geçişi kolaylaştırmaya yönlendirilebileceğinin altını çizdi.
Çarşamba günü düzenlenen G20 çalışma yemeğinde nobel ödülü ekonomist esther duflo’nun da yer alması stratejikti. Duflo’nun varlığı, ek vergi gelirlerinin acil küresel sorunların üstesinden gelmek için nasıl kullanılabileceğine ilişkin tartışmalarla uyum sağlamayı amaçlıyordu. Brezilya başlangıçta avrupa vergi gözlemevi direktörü gabriel zucman’ı temmuz ayında yapılacak bir sonraki g20 finans toplantısına kadar hazır olması beklenen öneriyi şekillendiren bir rapora katkıda bulunması için davet etmişti.
Zucman, çok yüksek net değere sahip bireylerin her yıl servetlerinin en az %2’sinin gelir vergisi olarak ödemeleri fikrini ortaya attı. Zucman’ı tahminlerine göre böyle bir vergi yılda 250 milyar dolar gelir getirebilir için gerekli görülen miktarın yaklaşık yarısıdır. Haddad yıl sonuna kadar teklif üzerinde bir uzlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, olası anlaşmayı küresel ekonomi politikası için tarihi bir başarı olarak nitelendirdi.