Birleşik krallık, yavaş büyüme yüksek kamu borcu ve kısıtlı kamu harcamaları gibi ekonomik zorlukların ortasında, bu yılın sonlarına doğru gerçekleşecek bir ulusal seçime hazırlanıyor. Seçim şu anda dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan ülke için çok önemli bir an olacak.
Başbakan rishi sunak seçmenlere ülkenin hayat pahalılığı krizinden kurtulma yolunda olduğunu söylerken kamuoyu yoklamalarında önde giden işçi partisi muhafazakar parti’nin son 14 yıldaki ekonomi yönetimini eleştiriyor.
Muhazafakarların 2010 yılında göreve gelmesinden bu yana birleşik krallık, özellikle 2007-09 küresel mali krizinden sonra durgun bir ekonomik büyüme yaşadı. Meydana gelen sınırlı büyüme kısmen yüksek göç seviyelerine bağlanabilir. 2022’nin başından bu yana kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılada önemli bir artış olmadı.
Maliye bakanı, jeremy hunt, birleşik krallık ekonomisinin 2010 yılından bu yana almanya fransa ve italya’nın daha hızlı büyüdüğünü ancak aradaki farkın çok az olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte 2020’nin başlarında koronavirüs salgının başlamasından bu yana birleşik krallık yedi grup g7 ekonomileri arasında en zayıf ekonomik performanslarından birine sahip oldu ve sadece almanya daha kötü durumda, Birleşik krallık’ta verimlilik artışı son on buçuk yılda oldukça zayıf seyretmiştir. Düşük iş yatırımları, brexit’ten kaynaklanan ticari engeller, düşük kamu yatırımları ve beceri eğitimi ile ilgili sorunlar gibi faktörler, ülkenin emsallerine kıyasla geri kalmış verimliliğine katkıda bulunmuştur. Diğer g7 ekonomilerde ortalama %14’lük bir artış görülürken, 2022 yılında ingiliz iş yatırımları 2016 seviyesinin biraz altında kalmıştır.
Hem muhafazakar hem de işçi partilerine üretkenliği artırma sözü verirken, muhafazakarlar iş yatırımları için vergi teşviklerine odaklanmakta, işçi partisi ise yeşil teknolojiye daha fazla yatırım yapılmasını önermektedir.
Verimlilikte durgunluk ücretleri de etkiledi ve ingiliz çalışanların reel hane halkı harcanabilir geliri en azından 1950’lerden bu yana ilk kez ulusal seçimler arasında düşüş gösterecek. Almanya ve fransa’daki meslektaşlarına kıyasla birleşik krallık’taki orta gelirli bireyler sırasıyla %20 ve %9 daha yoksuldur.