Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK kredi kartının bilinçli kullanımı bankacılık işlemlerinde şifre güvenliği ve tasarruf bilinci ve bütçe planlaması konularında üç kamu spotu hazırladı.
45 saniye süren ve espirili bir dille hazırlanan her üç video da, kredi kartı ve tasarruf konularında her tüketicinin dikkat etmesi gereken temel bilgileri içeriyor. Öyle ki bunlar, kişilerin paranın kullanımı ve yönetimi hakkında bilgiyle değerlendirme yapması ve etkili karar vermesi anlamına gelen finansal okuryazarlığın temel konuları arasında yer alıyor. Kamu spotu deyip geçmemenizi ve tüm videoları izlemenizi sonrasında videolarda anlatılanları bir kez de okumanızı tavsiye ediyoruz.
İşte BDDK’nın hazırlamış olduğu kamu spotları:
Kredi kartı bilinçli kullanın kredi kartınızı limitiniz dahilinde kullanın. Bu limit bankanın sizin için belirlemiş olduğu limit değil, ödeme gücünüzün elverdiği günü geldiğinden ödeme yapabileceğin tutardaki kişisel limittir. Bir veya daha fazla kartınızın olması farketmez önemli olan sizin ödeme gücünüzdür. Bunu aşmanız halinde borçlarınızı ödemeniz mümkün değildir. Kredi kartı havadan gelen paraya değil, para yerine kullanabileceğiniz bir ödeme aracıdır. Doğru kullanırsanız hem size, hem de ülke ekonomisine fayda sağlar.
Kart şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın: Nasıl evinizin anahtarını kimseye vermiyorsanız, bankacılık işlemlerinizi yaparken de kart şifrenizi banka görevlisi dahil kimseyle vermeyin.
Şifrenizi doğum tarihiniz gibi kolay tahmin edilebilir rakamlardan seçmeyin, cüzdanınızda taşımayın. Hiçbir banka telefonla veya eposta yoluyla şifrenizi sormaz. Şifrenizin güvenliği paranızın güvenliği demektir. Şifrenizi iyi koruyun, kimseyle paylaşmayın.
Kendinize bir tasarruf hedefi koyun. Sizin bir tasarruf hedefiniz var mı? ev almak, araba almak, ya da başka bir amaç için para biriktirmek gibi. Bu hedefe bütçenizde bir yer bulmanız lazım. Kira mutfak ulaşım gibi zorunlu harcamalarınızı çıkarmanız zor, ancak yapmasak da olur dediğiniz harcamalardan vazgeçebilirsiniz. Bütçenizi zorlamadan tasarruf edebilmenin ilk kuralı gelir ile giderlerinizi listeleyerek planalma yapmak ve bu plana sadık kalmaktır.