Türk tüketicisi özellikle son yıllarda başta kredi kartı olmak üzeriyle tüketici finansman ürünleriyle ilgili birinci elden veya çok yakın çevrelerinden elde ettiği tecrübelerle tercihlerini daha bilinçli olarak kullanmaya başladı.
Bu dönem içerisinde yürürlüğe giren düzenleyici unsurlar içeren tüketici ve kredi kartı yasaları da bankaların tüketici finansman ürünlerindeki uygulamalarına belli standartlar getirdi. Bu yasal düzenlemeler aynı zamanda karlılık getiren bazı kalemleri de götürdü.
Kredi kartları eskisi kadar karlı değil.
Özellikle tüketici finansmanı ürünleri arasında bir ödeme aracı olarak yer alan kredi kartı uygulamalarıyla ilgili yapılan yasal düzenlemeler, bankaların elde ettikleri karlara bazı sınırlamalar getirdi. Kredi kartı borç bakiyesinde bileşik faiz uygulaması, gecikme ücreti gibi çeşitli faiz ve ücret uygulamalarına getirilen sınırlamalar, hala en karlı tüketici finansmanı ürünü olan kredi kartlarının tahtını sarsmasa da bankacıların eski günleri özlemle anması için yeterli.
Daha önce bahsetmiştik, sektörün tam göbeğinde olmasak da sektöre bazılarının düşündüğünden de yakınız. Gözlemlerimiz ve aldığımız duyumlara göre bazı uluslararası danışmanlık firmaları, kredi kartı veren bankalara ve finansal kurumlara portföy karlılıklarını arttırmak yönünde danışmanlık hizmetleri sunmak için görüşmeler yapıyorlar.
Uluslararası danışmanlık firmaları, aralarında tüketici finansman ürünleri sunan şirketler de bulunan dünya üzerinde birçok kuruma karlılık ve verimlilik danışmanlık hizmeti verirler.
Bu hizmetler sırasında, aynı zamanda müşterilerinin başarılı uygulamalarını kredi veribankalarına alarak bunları dünya üzerinde başka bir müşterilerine danışmanlık ücreti altında yüksek fiyatlara satma ayrıcalıklarına sahiptirler. Yani amerika’yı baştan keşfetmeden keşfediyor gibi yapıp üzerine de bir dünya para alırlar.
“Kredi kartı karlılık rehberi”
Bu uluslararası danışmanlık firmaları kredi kartı portföy karlılığını arttırmaya yönelik danışmanlık hizmetleri kapsamında kredi kartı portföyü oluşturan mevcut müşterilerden nasıl daha fazla gelir faiz ücret vb. elde edebilecekleri yönünde fikirler satıyorlar. Bu danışmanlık hizmetini sabit bir ücret karşılığında verenler olduğu kadar danışmanlık hizmeti sonrası benimsenen uygulamalardan gelir paylaşımı şeklinde ücretlendirmeyi tercih edenler de mevcut.
Bu danışmanlık firmaları tarafından getirilen önerilerden bizim rastladıklarımızdan birkaçını incelediğimizde, Önerilerin bazılarının yürürlükteki tüketicilerin korunmasına yönelik hazırlanmış kanun ve yönetmelikler ile çakışma ihtimalinin olduğunu gördük. Ancak maalesef çakışmadan kredi kartı kullanan tüketicilerin daha fazla ücret ve faiz ödemesine imkan verecek uygulamalar daha fazla.
işte bu uygulamalara iki örnek.