Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK bankacılık sektöründe mali şeffaflığı artıracak yeni bir düzenleme hazırlıyor. Reel sektör firmalarının bağımsız denetime tabi kredi limiti 500 milyon liradan 100 milyon lira indirilecek.
Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni ekonomi programı yapısal dönüşüm adımları kapsamında, bankalardan kredi kullanan firma ve grupların bağımsız denetim raporu sunma zorunluluğunun başladığı 500 milyon TL’lik sınırın 100 milyon TL’ye düşürülmesi gündemde.
Kredi müşteri alanı genişleyecek
Bu kapsamda, mevcut riski 100 milyon TL ve üzerinde olan veya alınacak yeni krediyle birlikte bu sınırın üzerine çıkacak müşterilerin kredi tahsis aşamasında, bağımsız denetimden geçmiş finansal tabloları ve mali rasyoları içeren analiz tablolarını bankalara sunmasına yönelik çalışma yürütülüyor.
Böylece, bankalara detaylı finansal bilgi temin etmekle yükümlü kılınan reel sektör firmalarının kapsamı genişletecek ve mali şeffaflığı artırılacak, bankaların firmalara ait güncel verilere erişim imkanı kolaylaştıracak.
Nakdi kredilerin yüzde 47’si bağımsız denetim kapsamında giriyor
Yapılan etki analizinde 500 milyon TL sınırına göre bankacılık sektörü toplam nakdi kredilerinin yüzde 33’lük kısmı düzenleme kapsamında iken 100 milyon TL sınırına 2 bin 128 adet kredi müşterisi göre söz konusu oran yüzde 47’ye yükselecek ve bankacılık sektörü için sistemik risk oluşturabilecek büyüklükteki krediler düzenleme kapsamına alınacak.
Finansal yönetim kalitesinin artırılması için çalışma yapılıyor
Kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi ve finansal yönetim kalitesinin artırılması için de bir çalışma yapılıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmayla yine 100 milyon TL üstü bankacılık sektörü toplam nakdi kredisi bulunan firmaların kurumsal yönetim yapı süreçleriyle ilgili öz değerlendirmelerin kredi başvuruları esnasında bankalarca alınmasının zorunlu tutulması amaçlanıyor.
Nisan ayında hazine ve maliye bakanı berat albayrak tarafından kamuoyuna açıklanan “Yeni ekonomi programı, yapısal dönüşüm adımları 2019 başlıklı programda, reel sektörle ilgili olarak,”Toplam riski 100 milyon ve üzeri olan grupların, bağımsız denetim raporlarını bankalara sunmasının zorunlu hale getirilmesi, mali şeffaflığın artırılması, kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi, finansal yönetim kalitesinin artırılması” başlıklarına yer verilmişti.