Daha önceki makalelerimizde değinmiştik. Altın fiyatlarında dalgalanmalardaki fırsatları yakalamanın veya trendin ne yönde olduğunu anlayabilmenin en basit ve etkili yolu, altının ons cinsinden dolar XAUSD ve avro XAEUR fiyatlarını beraber takip etmektir.
Türkiye’de altın fiyatlarının belirlenmesine TL’nin diğer para birimlerine karşı ne kadar güçlü olduğu da etkili oluyor. Şu anki kurlara baktığımızda dolar 1.56, avro ise 2.01 seviyelerinde. Bundan sonra bu para birimlerinde beklenti aşağı yönlü olacağı yönünde olsa da, seçim yaklaştıkça bu seviyelerin korunması daha muhtemel gözüküyor. Bu demektir ki dolar ve avro bu seviyelerde tutunduğu sürece, uluslararası altın fiyatlarındaki dalgalanmalar türk yatırımcısına da gün için fırsatlar tanıyacak.
Tabi bu fırsatlardan faydalanabilmek için öncelikle bir altın hesabı açmak gerekiyor. Altın hesabından alım satım yaparak bir getiri sağlamayı düşünenler için ise, altın hesabında TL’den farklı bir para cinsinden alım satım yapabilme özelliğinin olmasında fayda var. Farklı para biriminden alım satım derken altını dolarla alabilmek veya daha önceden sahip olduğunuz altını satıp,karşılığını dolar olarak alabilmekten bahsediyoruz. Alternatif para birimi dolar veya avro olabilir. Eğer biriktirmek amacıyla altın hesabı açmak istiyorsanız, farklı para biriminden altın alım satım olanağı olup olmadığına bakmanız gereksiz. Hatta hiç altın hesabı açmadan, ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılan altın fonlarında birikim yapabilirsiniz. Bu durumun tek dezavantajı var: o da altın hesabında alım satım işlemlerinde fiyat piyasalara açık olduğu müddetçe değişirken, borsa yatırım fonları hariç olmak üzere altına dayalı yatırım fonlarının hemen hepsinde fiyat günde bir kere belirlenir. Bu da pozisyon açma ve kapa konusunda çabuk davranmak isteyen yatırımcılar için sorun çıkartan bir özellik olabiliyor.
Farklı para biriminden altın fiyatlarından bahsetmişken aşağıdaki grafiğe çekmek isteriz. Burada da görebileceğiniz gibi 2010 yılında altın fiyatları avro euro cinsinde daha göz kamaştırıcı bir performans sergilemiş. Eğer gündemi takip ediyorsanız bunun en önemli sebebinin ulusal borçları nedeniyle sıkıntıya düşen avrupa birliği ülkeleri olduğunu düşünebilirsiniz. Avrupa’da hala sıkıntılı uçurumun kenarında durmaya çalışan bir veya iki ülke daha var. Amerika ise 2011 sonuna kadar “bas bas paraları piyasaya” politikasında devam edeceğe benziyor. 2011’de altın fiyatlarının hangi para cinsinde daha fazla fırsat yaratacağına dair tahminimiz sizinkinden daha iyi olmayacaktır. Bir sonraki krizin hangi para biriminin yeraldığı bölgede gerçekleşeceğini düşünüyorsanız, ona göre pozisyon almanız uygun olacaktır.
Altın fiyatları 2009 son çeyreğinden itibaren bir yükseliş trendi içerisinde. Gerek avrupa merkez bankası, gerekse amerikan merkez bankası FED kendi para birimlerinin değerlerinin aşağı yönlü bir seyir izlemesi üzerine politikalar izliyor. Bu tavır değişmediği müddetçe altın fiyatlarının yükseliş trendinin dalgalı da olsa devam etmesi çok büyük olasılık. Altın günümüzde avro ve doların yanında üçüncü bir para birimi gibi muamele görüyor. Altın alım satımına bir de kaldıraç imkanı tanındı mı Forex işlemleri arasında yer almaması için hiçbir neden kalmaz.